Illustratören: Åshild Kanstad Johnsen

Namn: Åshild Kanstad Johnsen

Bor:
På Møhlenpris i Bergen, Norge

Har illustrerat: Kubbe lager museum, som kom ut på Gyldendal förlag 2010. Den kommer att ges ut på Rabén & Sjögren under hösten, då med titeln Kubbes museum. Och nu är jag nästan färdig med den andra Kubbe-boken: Kubbe lager spetakkel, den kommer att finnas i de norska och franska butikerna från och med i höst. Håller just nu på med skisser till vad som ska bli en Kubbe App, ett spel som går ut på att hålla ordning och reda (Kubbe rydder opp). Mina illustrationer ska animeras så jag spenderar ganska mycket tid med att rensa och skala bort. Jag ska också göra en e-bok med Kubbe i höst, och för detta har jag skapat en helt ny historia (Kubbe og skyggene), detta för att kunna göra en berättelse och ett språk som är anpassat till det digitala mediet och som passar att läsas på en skärm. Det ser jag mycket fram emot! Ska arbeta med ljus och ljud, något som är relativt nytt för mig. Jag har också fått medel till att skapa en digital, tecknad serie Tuetuttane, denna serien arbetar vi med mellan varven. Work in process kan ni se här och här. I övrigt har jag illustrerat lite för tidningar och tidskrifter, men jag trivs bäst med att jobba med längre historier. Och på sistone har det varit fullt upp med Kubbe och hans universum. Skoj!

Teknik: För det mesta tecknar jag med blyertspenna och gärna en 0,5 mm penna med mjukhet/hårdhet 2B. Jag använder också helt vanlig svart kulspetspenna och faktiskt till och med blå. Sedan scannar jag och bearbetar i Photoshop, där jag också färglägger. Jag är väldigt nyfiken på att prova nya tekniker och uttryck, jag ritar med bläck, jag målar med vattenfärg och akryl och använder både smal och bred pensel. Jag klipper och klistrar och använder fotoreferenser till illustrationernas bakgrund. Jag har också en syster som är illustratör, hon tog sin Master på Konstfack i Stockholm 2010, hon har nyligen också illustrerat barnböcker. Vi har alltid testat nya illustrationsmetoder och tekniker/uttryck, det är så spännande hur man kan skapa olika universum med hjälp av olika uttryck. I övrigt har jag också en pappa som är illustratör och designer, och som målar mycket. Jag antar att min familj har påverkat hur jag ser på saker. En viktig del av mitt arbete.

Så beskriver Åshild själv sin illustrationsstil: Jag provar hela tiden nya tekniker, men jag har fått höra att jag har igenkännbara linjer. Emellanåt försöker jag avvika lite från linjetekniken, och göra något helt nytt, men det slutar alltid med att jag återgår till linjerna. Jag har alltid varit fascinerad av andra linjetecknare, som Jan Lööf och då speciellt Sagan om det röda äpplet och Min morfar är sjörövare och Ingrid Vang Nymans Pippi Långstrump. Och jag älskar japanska illustrationer från förr. Jag tror att det är de svarta konturlinjerna som triggar mig, och det är samma jag själv alltid använder. &Ari
ng;åå, och så har jag blivit så förtjust i Emma Adbåges illustrationer på sistone! Jag gillar verkligen hur hon använder sig av färgade linjer! Ja, för mig är linjeteckning helt klart något speciellt! Magiskt!

Illustrationerna har vi fått låna av Åshild Kanstad Johnsen själv. Kolla in hennes samlade portfolio här! Bilderna är hämtade ur boken Kubbes museum som kommer ut på svenska i höst. Fler illustrationer och annat från Åshild hittar ni här.
Dela detta:

Lämna en kommentar