Vad läser din tvååring?

sistone har det allt varit lite klurigt att förnya sig på högläsningsfronten. Det kommer såna perioder ibland när inte någon bok är rolig nog att läsa. Jag tyckte likadant när sonen var runt ett år (nu är han nyss fyllda två). Kanske har det något att göra med att barnen är så upptagna att lära sig annat vid dessa tillfällen, att läsa böcker mest framstår som lamt och alltför stillsamt just då? Har ni upplevt samma sak? Knep för att få ny inspiration mottages tacksamt.. Bortsett från Koko och Bosse av Lisen Adbåge har vi läst Alla får åka med av Anna Clara Tidholm och Hus är gott, sa Oskar av Larserik Eriksson till leda nu ett tag och så dök lyckligtvis den fina Mumins lilla bok om motsatser upp (Alfabeta). Mumin har aldrig varit min favorit men jag tycker faktiskt (må vara helgerån men ett lindrigt sådant) att de nya förenklade Muminböckerna är jättefina och mycket mer tillgängliga för barn överlag (än vad originalen är). Sen tänker jag att Pixiböckerna aldrig blir omoderna och de nästan jämt är gränslöst populära bland de små. Jag gillar verkligen att man kan köpa dem i temaboxar, som den här ovan: “Klassiska sagor” (Bonnier Carlsen). Snyggt och i ett otroligt lätthanterligt format! Bilar och fordon är ett otroligt enformigt tema som aldrig verkar bli utbytt i (varje fall hemma hos oss) men jag gillar ändå att det finns FINA böcker om grävskopor som exempelvis Skruttens första grävskopa av Marie Oskarsson och Kenneth Andersson (Rabén) som kom nu i juni. Sen sist men inte minst, en bok som egentligen är för ännu yngre barn (pekis) Kläder och fordon av Johan Nordqvist och Johan Toorell som ska komma ut snart på Gilla Böcker verkar rolig just för att sakerna på bilderna kan vara två och inte bara en. Bra uppslag till samtalsämne! Att en Conversesko kan vara både en sko OCH en traktor. Vem hade väl trott liksom?

Dela detta:

3 kommentarer, Lägg till din.

Jeg ved godt de er på dansk, men bøgerne om Poul og Far er helt fantastiske. De er skrevet af Andreas Bræstrup Kirstein og illustreret af Rasmus Bregnhøi.
Indtil videre er der vist fire bøger i serien, der humoristisk skildrer dagligdagssituationer, som både børn og voksne kan genkende fx et besøg i svømmehallen, eller en tur i sandkassen.
Prøv at høre på biblioteket om de ikke kan skaffe dem hjem.

Emelie, BokungeDet ska jag definitivt göra! Stort tack för tipset!

CeciliaI tvåårsåldern läste vi (och såg på film) Fia och djuren till leda. Fia och vad som helst gick bra och många månader, liksom Vem-böckerna och så Gittan förstås.
Vid 2 plockade vi också fram Pettson. Jag trodde han var för liten för själva sagan, men tänkte att vi kan prata om bilderna. Men vi läste sagorna, visserligen väldigt långsamt, men ändå. Första gången läste vi två sidor. Andra gången läste vi samma två sidor. Tredje gången läste vi samma två sidor och en till, och på det viset tog vi oss så småningom igenom hela Pannkakstårtan. Läsandet underlättades och inspirerades av att vi parallellt tittade på Pettson-filmen Glömligheter, som innehåller just episoden med pannkakstårtan.
Nu, vid snart tre, har vi läst alla Pettson och gett oss in i Mumindalen. Både den från McD och originalböckerna. Vi gör så att jag läser och sedan återberättar historien. Då kan jag liksom redigera fram det som är intressant just nu, och hoppa över de mer litterära utvikningarna. Även här stöttar vi med film, den gamla julkalendern från 1973 är guld värd!
"Mamma, prata om Mårran!"

Lämna en kommentar