Koko och Bosse = kärlek

 Koko och Bosse alltså. Den här boken hade inte kunnat komma mer lägligt. Trotsbarnet har just börjat pröva sin makt hemma hos oss och varje dag försöker vi komma på nya grepp för att överlista honom. Koko i boken får vara både kille och tjej (spelar inte nån roll vilket här). Bosse är pappan som för längesen har insett hur hopplöst det är att försöka övertyga någon som Koko. Istället låter han Koko göra sina egna erfarenheter. Och det är här humorn kommer in. Det absurda i att få som man vill hela tiden. Som när Koko vägrar gå och lägga sig och Bosse går och lägger sig själv istället. Som när Koko vandrar ut från snabbköpet med varor bara för att Koko vill det.  Det finns riktigt mycket utrymme för barnet själv att göra sina tolkningar i den här boken. Hemma hos oss hade vi vår första, långa konversation någonsin efter att ha läst Koko och Bosse. Om hur mjuk Bosses säng var, om vuxna har cykelhjälm eller inte, och om man verkligen får ta saker i affären. Så klart var det också illustrationernas förtjänst. För den här gången överträffar Lisen Adbåge sig själv. Bilderna är ännu finare än vad de brukar vara (tror det är något med färgvalet och nyanserna som harmonierar med själva stämningen i historien) och det lilla vykortet man fick med boken är redan väl tummat i kanterna. Kort och gott – vi föll handlöst för den här boken.

Koko och Bosse är skriven och illusterad av Lisen Adbåge och ges ut av Natur&Kultur. Bilden är hämtad från http://www.lisenadbage.com/bok/kokoochbosse.html.
Dela detta:

Lämna en kommentar