Nu eller kanske mu: en kärlekshistoria

Bladslottet (Bladstadens barnbokssatsning) har inte gett ut så många böcker ännu: Gå inte fel Kamel, Nu eller kanske Mu och Mitt liv som detektiv. Men oj, vilka vackra böcker det är!

Nu eller kanske Mu handlar om paret som en morgon inte längre vet vem som är vem. Varför luktar Mus tröja Nu? Och varför luktar Nus tröja Mu? Det funkar ju inte att inte veta vem som är vem. För ibland är det ju så att Mu vill ha äppeljos medan Nu vill ha apelsinjos. Och ibland vill Mu till vänster när Nu vill gå och bada. De tycker olika ibland helt enkelt så det är bäst att reda ut vem som är vem. De bestämmer sig för att ta cyklarna till doktorn. Men Mus nyckel passar inte till cykeln, och inte Nus heller. Och när de byter nycklar och cyklar så fungerar det fortfarande inte. De får gå i värmen. Men doktorn ger inga kloka svar: “Det måste vara ett vinculum”. Nu och Mu fattar fortfarande ingenting. De söker sig själva med hjälp av en tidsmaskin, men detta förvirrar bara situationen ytterligare. Och varma blir de, så de måste bada. Och då uppenbarar det sig, i vattenytan ser de sina spegelbilder:

– Där är vi ju! sa Nu och Mu när de fick syn på sin spegelbild i vattnet.
– Där är jag, sa Nu
– Och där är du, sa Mu
[…]
– Jag kan vara den till vänster, föreslog Nu. Så är du den som står till höger om mig.
– Nej, jag vill vara den som badar, sa Mu och hoppade i.
– Då är jag den som plaskar, sa Nu.

Det här är en fantastiskt vacker bok. Både i text och i illustrationer. Barnboksdebutanterna Johan Gardfors och Clara Dackenberg har ett fint samspel i text och illustration. Poetiska ordväxlingar och upprepningar kompletteras av bildernas kontraster i teknik och färg. Akvarell, collage och teckningar som brer ut sig i matta, ljusa färger eller mörka starka toner över hela uppslag. Det är uppfriskande och viktigt med bilderböcker där barns förmåga att uppskatta det estetiskt vackra och lite komplicerade tas på allvar.

Jag skulle kunna skriva mycket mer om Nu eller kanske Mu – en kärlekshistoria. Men någon måtta får det vara, låna eller köp boken, läs den!

  


Nu eller kanske Mu – en kärlekshistoria är skriven av Johan Gardfors och illustrerad av Clara Dackenberg. Den ges ut av Bladslottet.

Dela detta:

Lämna en kommentar