Bara Embla flyttar stjärnorna!

Emblas Universum är en ny bok utgiven av det svenska förlaget Alvina. Skaparna bakom boken är debutanten Majken Pollack och Sara Lundberg. Sara Lundberg känner flera av er till sedan tidigare, bland annat från bilderböckerna Sommar och Dunderlunds bästa bokstav.

Emblas universum handlar om flickan Embla som absolut inte vill att hennes lillasyster Anna ska vara med när hon bygger en rymdraket. Mamma försöker gå in och medla och Embla svarar med att rationellt förklara varför lillasyster inte kan vara med att leka. Det är helt enkelt Emblas universum. Embla är astronauten, raketen, alla stjärnor och planeter på en gång. Embla är hela rymden. Och så klart finns det ingen plats för en lillasyster där.

Det här är en fin och inkännande bok för alla med trotsbarn i hemmet. Men också en bok som slår ett slag för ett barns behov att få sätta sina egna gränser. Sara Lundbergs illustrationer är så drömska och samtidigt inlevelsefulla att man inte kan undgå att hamna i en särskild sinnestämning när man läser boken. Först det grå och inrutade vardagslivet och sedan Emblas fantasi som spränger alla gränser och täcker hela uppslag i färg. Texten känns noga övervägd och samspelar fint med bilderna. Boken är precis som Alvinas tidigare böcker miljömärkt.

Emblas universum är skriven av Majken Pollack och illustrerad av Sara Lundberg och ges ut av Alvina förlag.
Dela detta:

Lämna en kommentar