Mycket snack om böcker nu.

Igår la Svenska barnboksinstitutet ut sin årliga dokumentation över barn- och ungdomsboksutgivningen i Sverige. Och imorse läste jag en artikel av Sverker Lenas i DN om det relativt nya begreppet crossover.  Med crossover menas de böcker som marknadsförs mot en viss yngre målgrupp men som lika gärna kan läsas av vuxna. Oftast rör det sig om ungdomsböcker. Personligen har jag stött på en hel del crossover böcker när jag har betat mig igenom den svenska vårbokfloden 2011. En av de allra knepigaste (i bemärkelsen “svår att utse målgrupp till”) är boken Lägret av Oscar K och Dorte Karrebæk. Jag kommer snart att skriva om den på bloggen. I SBI:s dokumentation nämns även Barbro Lindgrens bok Dagbok från Hönshuset som en crossoverbok. Bara så att ni vet på ett ungefär vilken typ av böcker som menas.

SBI konstaterar att bland bilderböckerna är 50-tals nostalgin påtaglig. Ett exempel som jag inte har tänkt på är att FLERA av illustratörerna använder sig av rutiga golv. Rolig iakttagelse! Sen att det även har dykt upp en del återutgivningar från andra decennier har också märkts, men kanske inte lika tydligt som med blinkningarna till femtiotalet. I övrigt skrivs det en intressant sak om illustratörerna.  Att det finns vissa skillnader mellan yngre och äldre bilderboksskapare. Yngre använder sig av mer luft, “större vita bildytor och frilagda figurer” medan de äldre använder “en mer uppdriven färgtemperatur och undviker vita partier”.

Dela detta:

Lämna en kommentar