barnslig tyrann

Ulf Stark gör mig aldrig besviken (mina senaste favoriter: Tyra och storgrubblaren och Pusspojken). Inte heller med Diktatorn som han skrivit ackompanjerad av Linda Bondestams fantastiskt snygga illustrationer. Hoppas det blir fler samarbeten dem emellan. Diktatorn styr sin omgivning med järnhand, liten som han är. Han kräver att bli matad och få sina tänder borstade och han befaller sig själv att sova. Han får solen att stiga varje morgon och han blir körd till MINIsteriet i öppen pansarvagn av sin privatchaufför till mamma. Fast den lille diktatorn är också barnsligt söt: han står på tå när han kissar, har galonisar när det regnar och gillar varmkorv, bara den inte är för varm. Och han är lite förtjust i Sirkka med blåbärsblå ögon. Så söta är nog inte de diktatorer runt om i världen som borde läsa den här boken. Det går bra att likna barn vid tyranner, medan tyrannerna själva dessvärre inte kan skylla sina handlingar på barnet inom sig. Vår lille diktator inser till sist nackdelarna med att vara ensam på toppen och bestämmer sig för att bli en apa istället. Det verkar bra. Tänk om fler kunde testa det?

En annan bok av Ulf Stark (denna gång tillsammans med Anna Höglund) att längta efter är Pojken, flickan och muren. Den utspelar sig (outtalat) i Palestina. Citat ur Opsis #4 2010:

Det är just hopp Pojken, flickan och muren handlar om. Dels mycket konkret, pojken tränar höjdhopp för att ta sig över muren och hämta apelsiner åt flickan på den gård där de tidigare bodde. Vilket förstås är en omöjlighet men ändå inte får honom att ge upp. Men också om det hopp som ord och poesi kan ge. Flickan, som är skadad och inte kan gå, läser och skriver poesi. Utan att hon eller ens Ulf vet om det illustrerar hon Alma-pristagaren Tamerinstitutets motto för sin läskampanj för några år sedan: “With words we overcome walls”.

På tal om böcker som behövs va?

Diktatorn är skriven av Ulf Stark och illustrerad av Linda Bondestam. Den ges ut av Söderströms. Pojken, flickan och muren kommer ut i mars och är skriven av Ulf Stark och illustrerad av Anna Höglund och ges ut av Berghs förlag.

Dela detta:

3 kommentarer, Lägg till din.

Å jag ÄLSKAR Ulf Stark!!!!
Måste kolla upp dessa böcker!

MillanJag bara stör mig på att man använder den ryska bokstaven "ja" till att beteckna "R" på framsidan. Det är inte första gången jag ser det, men jag tycker att det ser så dumt ut……

Jeg er ikke uenig Millan, men DIKTATORN er så fin en bog, at jeg synes du skal give den en chance alligevel!

Lämna en kommentar