Old school interaktivitet.

Hervé Tullet är en fransk illustratör som har blivit känd världen över för sina uppfinningsrika och charmiga barnböcker. Jag såg den här boken första gången i våras i New York, där alla barnbokskramare älskade den. Jag blev inte alls lika charmad då vilket jag såhär i efterhand har svårt att förstå. Men så nyss listade jag ut att mitt öga antagligen var alldeles för otränat då. Det tog helt enkelt till januari 2011 att vänja mig vid iPhone- och iPad skärmar och därför förstår jag först nu storheten i denna till synes enkla bok. (Med andra ord – smart av Alfabeta att vänta med den svenska utgivningen!) För er som inte vet –  den här boken är en helt vanligt bok, inga specialfunktioner eller annat. Endast vita sidor med text och enkla, enkla bilder. På sidorna trycker man och drar precis som man gör på en pekskärm. Allt efter författarens korta uppmaningar.

För ett barn som ännu inte kan förstå dessa små uppmaningar är den här boken antagligen lika ointressant som ett komma eller en punkt i en annan bok. ((Trodde jag men så verkar det inte alls vara – läs kommentarerna!)) Men för den som har knäckt koden och kan läsa själv måste det här vara rena uppenbarelsen. Särskilt med tanke på att många av våra minsta vänner har löjligt bra koll på apparna i sina föräldrars mobiler.

Iväg med er nu till första bästa bokaffär och kolla in – kärlek vid första ögonkastet, jag lovar!

En bok är skriven och illustrerad av Hervé Tullet och ges ut av Alfabeta.
Dela detta:

4 kommentarer, Lägg till din.

Intressant – tror du man måste kunna läsa själv för att gilla den, eller tolkar jag dig fel? Sorry isf. Jag är hur som helst 99,9 % säker på att en typ 2-åring som uppmanas att "trycka på den gula pricken" eller "skaka boken" skulle älska ihjäl den här. När man visat några gånger, liksom?

Meaning: Jag ser det här som en småbarnsbok främst. Typ för 1,2,3-åringar. Eller ja, egentligen? Kanske en allåldersbok.

Min snart-två-åring älskar den iaf!

Bokunge, EmelieInte alls feltolkat. Och SÅ klart är jag mer än villig att ha fel! Berätta gärna vad ni andra upplevt med boken – vilken ålder? Allålder?

Lämna en kommentar