Illustratören: Lena Sjöberg

 

Namn: Lena Sjöberg

Bor: I Mörtfors, en pytteliten by i Småland, mitt emellan Västervik och Oskarshamn.

Har illustrerat: Bland annat den augustnominerade bilderboken Tänk om, sagoboken Törnrosa och faktaboken Kalla Fakta om is.

Teknik: Gillar att hoppa mellan olika illustrationsmanér, och jobbar gärna med olika tekniker och olika material. Ibland blir det många lager med tjock och täckande gouache (som är en slags akvarellfärg, fast på tub), ibland bilder i flytande tusch som hon sedan scannar in och färglägger i datorn. Andra gånger klipper hon i papper och gör collage, eller textar sirligt med rörpenna.

Så beskriver Lena själv sin illustrationsstil: “Det är ju lite olika beroende på till vilket sammanhang bilderna är gjorda. Jag vill verkligen vara lyhörd för sammanhanget, som ju avgör ALLT! Men det får gärna finnas humor i illustrationerna. Jag jobbar mycket med att de människor (eller djur) jag tecknar eller målar ska kännas levande, att de ska ha själ. Det är viktigt för mig. Men färgskalan (som ofta är mild och lite gammaldags) vet jag inte var den kommer ifrån. I gouachebilderna är det ofta som att famla i blindo och färgerna liksom väljer sig själva. Inte förrän det absolut sista penseldraget känner jag att bilden håller. Då flyter den liksom ihop och är plötsligt bara färdig. Det är alltid lika magiskt.”

Bilderna i inlägget har vi fått låna från Lena Sjöberg själv. Den översta kommer från Tänk om, utgiven på Rabén & Sjögren. Mittenbilden är från Kalla fakta om is, utgiven på Opal. Den sista bilden är från Törnrosa, utgiven på Rabén & Sjögren. Hela det här inlägget är det första i en serie där Bokunge planerar att lyfta fram olika illustratörer vi gillar.
Dela detta:

Lämna en kommentar