Prisbelönt barnmatsbok

Jag har hunnit kolla igenom både en och annan barnmatsbok sedan jag blev förälder, och den här – Josses barnmat – är definitivt min favorit hittills. Delvis för att den är sjukt snygg (INUTI! Omslaget ger jag inte jättemycket för) och har spiralrygg (mkt praktiskt when it comes to kokböcker). Men också för att innehållet är väldigt bra. Jag pallade visserligen inte laga min egen barnmat ens hälften av måltiderna som bebisförälder, men NÄR jag orkade så var den här boken perfekt som guide.

Den riktar sig främst till föräldrar med riktigt små barn, och innehåller recept och tips kring de första smakportionerna, den mosade första maten och hur man kan göra “vuxnare” smak på recepten så att de passar flera i familjen. Ett axplock bland recepten: Potatis & Purjogratäng, Krämig risotto, Laxfilé med koriander och ingefära, Indisk kycklinggryta… Jag tycker det mesta låter gott, och det tycker jag sannerligen inte alltid när det kommer till bebismat. Gillar dessutom att det finns gott om vegetariska recept, ett ekotänk (som inte blir jobbigt präktigt) och goda efterrättstips.

Författaren har tidigare skrivit “Annas och Hugos barnmatsbok” och hållit barnmatskurser för nyblivna föräldrar runt om i landet. Jag tycker det märks att det ligger väldigt mycket erfarenhet bakom tipsen i den här boken, och köper det mesta hon tipsar om rakt av. Läste också precis att den fått pris: Årets Svenska Måltidslitteratur 2010 för bästa bok i kategorin “Barn och mat”. Yej för det, säger jag! Det här är en riktigt bra barnmatsbok.

Josses barnmat är skriven av Josefine Haamer von Hofsten och ges ut av Jure förlag.
Dela detta:

Lämna en kommentar