Att gå mot strömmen.

Jag har en förkärlek för barnboksfigurer som inte riktigt passar in eller som helt enkelt inte vill passa in. Alf som är huvudpersonen i den Augustnominerade boken Jag tycker inte om vatten är en av dem som får min villkorslösa kärlek. Alf deklarerar redan på första sidan att han inte tycker om vatten. För mig är han en riktig känslomänniska som känner djupt i sitt hjärta hur han avskyr allt vad vatten heter. Man blir blöt, det är kallt och det får smörgåsar att svälla och bli bleka. Alf håller sig hela tiden vid sidan av när kompisarna plaskar, badar och geggar med vatten och grodyngel. Enda gången han tycker det är okej att vara med och leka är när vintern kommer och vattnet uppenbarar sig i en annan form. Då åker och åker och åker han pulka hela tiden. Som att han tar igen all lek han missat under resten av året.

Jag tycker otroligt mycket om Eva Lindströms pastelliga och lite drömska bilder i den här boken. De kontrasterar så fint till den mycket envise Alf. Jag tror att man kan ha många intressanta samtal kring den här boken, om hur en del känslor styr en fullständigt utan att man egentligen vet varför. Viktigt och faktiskt ganska svårt att prata om annars.

Jag tycker inte om vatten är skriven av Eva Lindström och ges ut av Alfabeta.
Dela detta:

Lämna en kommentar