Fler barnboksutflykter åt folket!

Igår var jag på fantastiska Junibacken på Djurgården i Stockholm och blev påmind om exakt hur mycket jag gillar det stället. Tänk, va! Ett helt hus fyllt av sagomiljöer att leka i och springa runt bland! En given succé för barn från det att de lärt sig gå säkert upp till sexårsåldern. Och sagotåget – där man i tio minuter får åka genom Astrid Lindgrens olika sagolandskap och lyssna när hon själv berättar om dem – det är faktiskt helt och hållet magiskt. Varje gång.

Men det finns ju andra ställen runt om i landet också, där man kan roa sig med barmboksrelaterade grejer. Jag har inte varit på många av dem själv, men en liten lista! Det tar jag mig friheten att göra ändå.

Mulle Meck har en egen temalekpark i Solna, till exempel, som är öppen för allmänheten dygnet runt och gratis. Där kan man åka linbana, provsitta flygplan, eller besöka Mulle Mecks hus.

Pelle Svanslös hus i Uppsala kan barnen klä ut sig och kattsminka sig och leka katter i Pelles kvarter.

I Vimmerby finns Astrid Lindgrens värld, en lek och temapark uppbyggd kring Astrid Lindgrens berättelser. “Jättejättejättejättekul” enligt en femåring jag känner.

Om man vill kan man åka till Finland och Nådendal och besöka Muminvärlden, som jag gissar liknar Astrid Lindgrens värld (lekmiljöer, hus att gå in i, teatrar etc), fast med Mumin istället. Det är så nära Sverige att det förtjänar att nämnas, fast det är utanför landets gränser.

I Älvsjö finns ett Alfons-hotell där hela familjen kan boka rum till (ganska billigt) paketpris och leka i Alfonsmiljöer.

Julita gård finns en Pettson och Findus-del som är superfin! Där kan man träffa Pettson och Findus (tror de har teaterföreställningar löpande) och gå in på deras gård och hälsa på i huset.

Och på Sagostigen i Malmköping kan man vandra på en naturstig och titta in i små röda stugor med sagomiljöer längs vägen. Här kan man till exempel hälsa på hos Hans och Greta, Törnrosa och Askungen.

Det finns (i alla i skrivande stund) en Hellsingutställning på Västerbottens Museum i Umeå.

Och en temapark i Mulle Mecks anda hittar du i Hudiksvall.

Sedan har jag också sett att det finns planer på ett Alfons Åberg lek-hus i Göteborg, men tror inte planerna är verkställda ännu.

Kan ni komma på fler? Skriv gärna en kommentar, så fyller jag på listan efter hand. Kan bli den barnboksnördigaste semesterguiden världen skådat till slut.

Dela detta:

7 kommentarer, Lägg till din.

PetraAlfonshotellet i Älvsjö!

BokungeTack Petra! Vad fint det verkar. Ditt tips finns nu på listan!
/LisaB, Bokunge

Har varit med treochetthalvtåring till Astrid Lindgrens värld i sommar, tycker det borde vara en rättighet för alla barn. Förra sommaren var vi till Muminvärlden som också var fantastiskt, enda minuset där är att figurerna som springer omkring i ’parken’ pratar finska [fast det gjorde inte så mycket med en tvåochetthalvtåring i släptåg].

Hittade Barnens turistguide som rekommenderar Sagostigen i Malmköping samt Pettson & Findus i Julita.

BokungeTack Rookiemom! På Pettson & Findusgården har jag till och med varit, fattar ínte hur jag kunde glömma det. Dina tips är inlagda i listan!

Härlig lista! Bara att tanka in i gps:en och ut och se till att inte missa den dag man passerar med ungarna!

Det finns en (tillfällig?) Hellsing-utställning på Västerbottens museum i Umeå, lite i stil med Hellsingutställningen på Junibacken. Fast light. http://www.vbm.se/utstallningar/2010/allemansland.html

Visst finns Mulle Meck och gänget på Arlanda också? Och som temapark i Hudiksvall?

BokungeTack Carolina! Hittar ingen info om Mulle Meck på Arlanda, men la till dina övriga tips i alla fall. Ska leta en stund till, kanske dyker upp!
/Lisa B, Bokunge

JennySisådär ett år för sent hittar jag detta ypperliga inlägg om barnboksutflykter, och vill bara upplysa om att Mulle Meck på Arlanda är en Junibackenutställning som vi har byggt där. Utställningen finns på terminal 4 bakom Max hamburgerrestaurang och har flygtema. Där finns även Alfons Åberg i sin helikopter, Sven Nordqvists underbara luftballong från Var är min syster? mm. Ifall du legat vaken om nätterna i grubblerier om Mulle Meck och Arlanda:) /Jenny Helldahl, Junibacken

Lämna en kommentar