Längtan som känns

 

 – Hej då Olivia, vinkar kompisen.

Men Olivia har redan glömt honom.

Hon skrattar och dansar iväg och kommer inte alls ihåg att vinka hej då.

Olivia lämnar ett hål efter sig.

På gatan och i Kompisen.

 

För nästan ett år sedan kom den första bilderboken om nallen Kompisen och hans Olivia. Jag gillade Kompisen är för liten (som vi skrev om här) då, och jag gillar verkligen nya Kompisen längtar också. Den här gången ska Olivia åka bort och inte komma tillbaka förrän imorgon. Kompisen får inte följa med. “Du kan leka med dockan under tiden”, säger Olivia. “Det blir väl kul?” Men Olivia vet inte att man inte kan ha kul när man längtar. Kompisen kan varken äta eller leka eller sova, knappt andas. Han kan bara längta. Och tiden går så långsamt, så långsamt, så långsamt. När är det imorgon?

Bilden av hur kompisen sitter uppkrupen i fönstret och tittar efter Olivia och på regnet (som regnar från insidan) sticker som små nålar i mig. STACKARS KOMPISEN! Och jädra Olivia, som bara sticker utan att vinka hej då! Vad är det för stil?

Tur för Olivia (och för mig. Och framförallt för Kompisen!) att det slutar bra. Plötsligt är det imorgon, Kompisen hör skuttande steg på gatan, och Olivia kommer tillbaka med öppen famn. Då växer Kompisen. Han har klarat det! Han överlevde! Och så här med facit i hand – är det inte så att det egentligen kanske är lite skönt att längta? Som ett slags bevis, liksom? Så länge man har någon att längta efter är man aldrig ensam.

Kolla in ett smakprov på den här fina bilderboken här. Jag gillar att den tar Kompisen på största allvar och inte skämtar bort hans längtan med en handviftning. Det kan göra ont att längta. Även om den man längtar efter bara är borta en dag, en timme eller två minuter.

Kompisen längtar är skriven av Moni Nilsson, och illustrerad av Per Gustavsson. Den ges ut av Rabén & Sjögren.
Dela detta:

2 kommentarer, Lägg till din.

Vilken fin recension, fick tårar i ögonen när jag såg omslaget. Måste skaffa barn så att jag får köpa alla fina barnböcker.

Jag har en helt annan åsikt om denna bok. Läs på grannfrun. Vore kul att höra din reaktion på det.

Lämna en kommentar