Svensktryckta pekböcker – finns de?

”Vilket bullshit! Det kan väl ändå inte vara sant?”

Det var min första tanke när jag såg att Alvina förlag skrivit att Sommar (som vi skrev om här) var ”Sveriges första miljömärkta pekbok”. Men det kanske det visst kan vara, visade det sig. I alla fall om man menar pekbok som i småbarnsbok med hårda kartongsidor.

Efter en snabb koll bland de sexton hårda kartongpekisar (från olika svenska förlag) jag hittar i bokhyllan hemma kan jag konstatera att 100% av dem har tryckts i Kina, och inte är miljömärkta. Och det är ju inget statistiskt underlag att skriva hem om egentligen, men ändå en fingervisning om vart det lutar. Varför böckerna trycks i Kina är inte så konstigt egentligen. Dels kan de kinesiska tryckerierna trycka de hårda kartongböckerna (till skillnad från många svenska tryckerier), dels är det också mycket billigare för förlagen.  Men så speciellt miljösnällt är det inte, om man jämför med att trycka böckerna i Sverige.

Alvina förlag själva säger att de fick kontakta ungefär 25 svenska (Svanen och FSC-certifierade) tryckerier innan de hittade något som vågade försöka sig på att trycka en pekbok med hårda kartongsidor. ”Ett tryckeri sa till och med att det troligen inte har tryckts någon pekbok i Sverige sedan 70-talet” säger Kristina Hoas på Alvina.

Och igen smyger sig den där skeptiska känslan på. Kan det verkligen vara så länge sedan? PÅ RIKTIGT? Om du som läser Bokunge vet mer (eller vill tycka till) i den här frågan – speak up!  Kanske sitter du rent av med en hel rad exempel på svensktryckta pekböcker med hårda kartongsidor? Kommentera!

Dela detta:

8 kommentarer, Lägg till din.

Bra efterlysning, här måste jag hålla koll om något dyker upp. Men det verkar faktiskt omöjligt att hitta! Jag skrev nyligen ett inlägg med en liknande betraktelse.

Bra efterlysning, här måste jag hålla koll om något dyker upp. Men det verkar faktiskt omöjligt att hitta! Jag skrev nyligen ett inlägg med en liknande betraktelse.

Det är ju intressant att kolla på, det där med närproducerat som är så hett annars verkar ju inte kommit hit…

Det är ju intressant att kolla på, det där med närproducerat som är så hett annars verkar ju inte kommit hit…

Det senaste halvåret har jag vänt på (nästan) varenda pekbok som jag sett ute i butikerna, och alla utom en har varit tryckta i Kina. Undantaget kom från Holland. Men det är ju dagens böcker – är det ingen som har några gamla pekböcker hemma? Något älskat gammalt exemplar från den egna barndommen? Var är de tryckta, undrar jag. Och när.

Det senaste halvåret har jag vänt på (nästan) varenda pekbok som jag sett ute i butikerna, och alla utom en har varit tryckta i Kina. Undantaget kom från Holland. Men det är ju dagens böcker – är det ingen som har några gamla pekböcker hemma? Något älskat gammalt exemplar från den egna barndommen? Var är de tryckta, undrar jag. Och när.

TomasLite sent inlägg men på http://www.digitaltryckeri.nu hittar du ett svenskt företag som trycker pekböcker i mindre upplagor. Inte svanenmärkt men papper och färger uppfyller kraven för svanen.
// Tomas Hammarström

SolenHur ser läget ut idag 9 år senare? Vet ngn??

Lämna en kommentar