En speciell vän

Vuxna kan också ha låtsasvänner. Det är kanske inget man pratar om, men så är det. Kornelia har i alla fall en, han heter Bengtsson och han har varit hennes vän ända sedan hon var liten. Han har följt henne genom åren, från skolålder till den första kyssen och vuxenlivet med böcker och arbete. Bengtsson är genom hela livet en drömvän. När Kornelia passades av en sur barnflicka lekte hon istället med Bengtsson, när mamma inte kunde kom han istället och lyssnade när hon läste dikt på julfesten och nu när hon är vuxen håller han henne sällskap i allt hon gör. De äter frukost, går på bio och ibland träffar de Kornelias väninnor (fast då är Bengtsson rätt sur). Kornelia kunde ibland önska att han kunde laga saker som andra karlar, eller att han kunde kyssas, men på det stora hela är hon nöjd.

Mitt emot Kornelias hus har det flyttat in en man som heter Konrad. Han har bott i ett jättefint litet hus ute på landet, men så skadade han benet och fick flytta till en praktisk lägenhet inne i stan. Konrad är ensam och ledsen och känner sig vilsen. Han saknar sin hund Hubbe och livet ute på landet. De stora livsmedelsaffärerna skrämmer honom med sina stora utbud och maxiförpackningar så han slutar handla där helt och håller. Istället äter han pizza varje dag från pizzerian runt hörnet. Ibland ser han Kornelia ute på gatan när hon går och lappar bilar och han tycker att hon har så glada steg. Så en dag råkar Konrad och Kornelia vara på pizzerian samtidigt, och deras ögon möts:

Hon tittar ut över restaurangen, och möter plötsligt en vänlig och lite sorgsen blå blick. Förvirrad ser hon ner i pizzan, som stirrar tillbaka med sina svarta olivögon.

Det är så mycket som inte skrivs rakt ut i texten, men som man kan ana sig till mellan raderna eller i de detaljrika illustrationerna. Ibland tänker jag på Roy Anderssons filmer när jag läser. Det är någonting med alla ensamma vuxna och den gemensamma längtan efter vänskap och kärlek. Det är fint!

Konrad och Kornelia är skriven av Katarina von Numers-Ekman och illustrerad av Christel Rönns. Den ges ut av Schildts förlag.

Dela detta:

One comment, Lägg till din.

Åh, vad mysig den verkar!

Lämna en kommentar