Borde bloggen bli mer kritisk?

Idag skriver Andreas Palmaer i DN Kultur om barnboksbloggar under rubriken “Barnboksbloggen lovebombar de recensionslösa”.

“Vuxenboksförfattare som kommer ut på stora förlag sover ofta oroligt när de släpper en ny bok, men barnboksförfattare kan sova gott. Oavsett förlag, många recenseras över huvud taget inte i tidningar, teve eller radio. Därför är barnboksbloggarna viktiga. Ett inlägg på den ambitiösa barnboksbloggen Bokunge kan vara det enda recensionsliknande en författare får.”

Tillsammans med Bokunge får bokbloggarna Flaskposten, Bokfreak, Bokhora, Tokig i barnböcker, Böcker kan ta dig vart du vill, Bokträdet och Barnboksprat en släng uppmärksamhet, och det gillar man ju givetvis! Dessutom skriver Palmaer att vår (bokbloggarnas) främsta förtjänst är att vi är moderna. När dagspressen ältar sin egen barndoms hjältar och skriver om Åke Holmberg och Hellsing, skriver bokbloggarna om nya författare och illustratörer. Också kul, för modern vill man ju gärna vara!

Men (för det kommer ett men)… barnboksbloggarna är lite för entusiastiska, tycker Palmaer. Vi “ääälskar bilderna” och “kastar oss över böckerna” och det eviga lovebombandet blir monotont. Och i det har han så klart också en poäng – det blir lite tjatigt om man kastar kärlek hela tiden, det har vi på Bokunge reflekterat över själva också. Men det är också lite knivigt att komma runt det där. Bokunge har hela tiden haft som främsta ambition att tipsa om bra böcker i barnboksutgivningen, så att fler barnfamiljer hittar dem. Inte att kritiskt granska allt som ges ut. Den ambitionen får som följd att vi oftare väljer att skriva hyllande inlägg om sådant vi gillar, och ligger lågt med resten. Och visserligen håller vi med om att det verkligen kan behövas att någon axlar det kritiska ansvaret när det gäller barnkultur (dagspressen själva gör det ju snart inte alls längre) – men är det vi som ska göra det? Vi vet inte, riktigt. Vi skulle absolut kunna lägga vår tid på att dissa böcker vi inte gillar i lika hög grad som vi hyllar sådant som faller oss på läppen – men vill vi det? Och vill du som läser (förälder/författare/illustratör/barnboksjunkie eller vem du nu kan vara) att vi ska göra det?

Tyck hemskt gärna till om det här i omröstningen i högerspalten, eller i kommentarsfältet! Vi vill ha din åsikt.

Läs Palmaers text här.

Dela detta:

21 kommentarer, Lägg till din.

MelinaHej,
Jag läste också artikeln i DN Kultur i morse. Och jag måste säga att jag tycker ni ska fortsätta med er ambition att tipsa om bra barnböcker, det är ju dem man vill hitta och det är ju de som borde få mest utrymme. Självklart bör man vara kritisk, men varför låta "dåliga" böcker ta utrymmet från de som är bra och som är värda att synas och hyllas?

JonasoFortsätt på ert vis, bloggen är grym, särskilt när man får ett "tack kompis" efter er omröstning. Gärna mycket bilder också, det gillar jag.

JonasoFortsätt på ert vis, bloggen är grym, särskilt när man får ett "tack kompis" efter er omröstning. Gärna mycket bilder också, det gillar jag.

CarolinaJag tycker att även dåliga böcker borde recenseras, men kanske inte lika många dåliga som bra. Som läsare tycker jag att en recension av en dålig bok kan vara en eye opener om vad som faktiskt är bra resp dåligt och själv sortera andra böcker på ett annat sätt. Jag kanske inte har tänkt på att mina favoritbarnböcker är ordfattiga, illa rimmade, saknar handling eller röd tråd, har en medeltida kvinnosyn o.s.v. Jag tycker absolut det är viktigt att även kritiska recensioner får utrymme!

CarolinaJag tycker att även dåliga böcker borde recenseras, men kanske inte lika många dåliga som bra. Som läsare tycker jag att en recension av en dålig bok kan vara en eye opener om vad som faktiskt är bra resp dåligt och själv sortera andra böcker på ett annat sätt. Jag kanske inte har tänkt på att mina favoritbarnböcker är ordfattiga, illa rimmade, saknar handling eller röd tråd, har en medeltida kvinnosyn o.s.v. Jag tycker absolut det är viktigt att även kritiska recensioner får utrymme!

CarolaJag driver Barnboksbloggen.se och har gjort det i ett par år nu. Tanken var redan från början att jag skulle skriva om bra barnböcker för att föräldrar, förskollärare och andra intresserade skulle få boktips. Detta utgår jag ifrån fortfarande. Visserligen håller jag med om att även "dåliga" böcker borde granskas kritiskt. Men jag driver min hobby mestadels på fritiden och jag har därför valt att prioritera de böcker som jag tror är bra. Annars skulle jag aldrig hinna läsa alla böcker. När jag beställer recensionsexemplar så beställer jag de böcker som jag tycker verkar bra och intressanta, resten hoppar jag över. Ibland visar det sig att jag inte alls tyckte om en bok som verkade bra, men då skriver jag det. Ibland får jag hem böcker som jag inte beställt och som jag inte tyckte om, och då skriver jag det.
Det jag har märkt är att läsarna inte verkar uppskatta alltför analyserande texter. Jag är utbildad genuspedagog och tycker att genusperspektivet i barnböckerna är väldigt intressant. Skulle gärna skriva mer om detta, men får inga kommentarer alls efter sådana inlägg. När jag däremot skriver helt vanliga inlägg om barnböcker jag tycker är bra, så kommer mailen och kommentarerna.

CarolaJag driver Barnboksbloggen.se och har gjort det i ett par år nu. Tanken var redan från början att jag skulle skriva om bra barnböcker för att föräldrar, förskollärare och andra intresserade skulle få boktips. Detta utgår jag ifrån fortfarande. Visserligen håller jag med om att även "dåliga" böcker borde granskas kritiskt. Men jag driver min hobby mestadels på fritiden och jag har därför valt att prioritera de böcker som jag tror är bra. Annars skulle jag aldrig hinna läsa alla böcker. När jag beställer recensionsexemplar så beställer jag de böcker som jag tycker verkar bra och intressanta, resten hoppar jag över. Ibland visar det sig att jag inte alls tyckte om en bok som verkade bra, men då skriver jag det. Ibland får jag hem böcker som jag inte beställt och som jag inte tyckte om, och då skriver jag det.
Det jag har märkt är att läsarna inte verkar uppskatta alltför analyserande texter. Jag är utbildad genuspedagog och tycker att genusperspektivet i barnböckerna är väldigt intressant. Skulle gärna skriva mer om detta, men får inga kommentarer alls efter sådana inlägg. När jag däremot skriver helt vanliga inlägg om barnböcker jag tycker är bra, så kommer mailen och kommentarerna.

MirreJag håller med Carolina! Det kan vara en ögonöppnare att läsa någon annans kritiska ord om en bok.

Tycker att tyngdpunkten kan fortsätta vara på böcker ni gillar, men att de negativa recensionerna också bör få plats.

MirreJag håller med Carolina! Det kan vara en ögonöppnare att läsa någon annans kritiska ord om en bok.

Tycker att tyngdpunkten kan fortsätta vara på böcker ni gillar, men att de negativa recensionerna också bör få plats.

De flesta bokbloggare (så även jag) bloggar ju på fritiden. De böcker, både barn- och vuxenböcker, väljer jag att läsa för att jag vet att jag kommer att tycka om dem. De flesta i alla fall. Jag läser inte böcker själv, eller för mina barn, för att sedan kritiskt granska dem. Jag läser för att jag älskar att läsa helt enkelt.

En litteraturkritiker/recensent som har betalt för att tycka och kritiskt granska en bok är en helt annan sak och ska givetvis ge en mer djuplodande diskussion om en bok och sätta in den i ett större sammanhang. Det kan aldrig åligga en privat bloggare, som ofta skriver om sin läsupplevelse ur ett personligt perspektiv.

Å andra sidan kan jag förstå den riktade kritiken mot bokbloggsvärlden. Jag har också funderat på det där. De flesta böcker jag skriver om blir omskrivna i positiva ordalag. För att jag vet vad jag gillar att läsa och väljer därefter. Går jag på en nit så skriver jag också det. Jag älskar inte allt jag läser.

En bokblogg startas väl oftast då man vill skriva om sina läsupplevelser och tipsa andra om bra böcker man läser. Inte läsa sånt man tycker är skräp. Tiden räcker inte till för det. De böcker jag läser vill jag ska ge mig en skön läsupplevelse. Är en bok riktigt dålig slutar jag läsa och skriver således inte om den på bloggen.

Jag har förresten sett en del bokbloggar som enbart dissar böcker. Personligen är de inte så intressanta för mig.

De flesta bokbloggare (så även jag) bloggar ju på fritiden. De böcker, både barn- och vuxenböcker, väljer jag att läsa för att jag vet att jag kommer att tycka om dem. De flesta i alla fall. Jag läser inte böcker själv, eller för mina barn, för att sedan kritiskt granska dem. Jag läser för att jag älskar att läsa helt enkelt.

En litteraturkritiker/recensent som har betalt för att tycka och kritiskt granska en bok är en helt annan sak och ska givetvis ge en mer djuplodande diskussion om en bok och sätta in den i ett större sammanhang. Det kan aldrig åligga en privat bloggare, som ofta skriver om sin läsupplevelse ur ett personligt perspektiv.

Å andra sidan kan jag förstå den riktade kritiken mot bokbloggsvärlden. Jag har också funderat på det där. De flesta böcker jag skriver om blir omskrivna i positiva ordalag. För att jag vet vad jag gillar att läsa och väljer därefter. Går jag på en nit så skriver jag också det. Jag älskar inte allt jag läser.

En bokblogg startas väl oftast då man vill skriva om sina läsupplevelser och tipsa andra om bra böcker man läser. Inte läsa sånt man tycker är skräp. Tiden räcker inte till för det. De böcker jag läser vill jag ska ge mig en skön läsupplevelse. Är en bok riktigt dålig slutar jag läsa och skriver således inte om den på bloggen.

Jag har förresten sett en del bokbloggar som enbart dissar böcker. Personligen är de inte så intressanta för mig.

EmelieJag tycker det är intressant att höra lite om vad ni inte gillar, varför ni inte gillar det och vad ni tycker att man borde läsa istället. En och annan diss kan ge det perspektiv och de argument som behövs för att det positiva ska komma fram ännu tydligare. Men jag tycker att ni titt som tätt är kritiska och visar att ni inte automatiskt "ääälskar" allt.

EmelieJag tycker det är intressant att höra lite om vad ni inte gillar, varför ni inte gillar det och vad ni tycker att man borde läsa istället. En och annan diss kan ge det perspektiv och de argument som behövs för att det positiva ska komma fram ännu tydligare. Men jag tycker att ni titt som tätt är kritiska och visar att ni inte automatiskt "ääälskar" allt.

PiaIntressant att detta tas upp tycker jag. Jag tycker nog att denna "lovebombing" är ett problem, i alla fall på vissa bloggar blir det monotont med allt som är fantastiskt, bokunge tycker jag ändå lyckas undvika den fällan på något vis.

PiaIntressant att detta tas upp tycker jag. Jag tycker nog att denna "lovebombing" är ett problem, i alla fall på vissa bloggar blir det monotont med allt som är fantastiskt, bokunge tycker jag ändå lyckas undvika den fällan på något vis.

Intressant diskussion det här. Jag instämmer med det "Hellre barfota än boklös" skriver. Vi bokbloggare har ju inte betalt för att kritiskt granska böckerna vi läser. Tycker man att det blir för mycket lovebombande så behöver man ju inte läsa den bloggen. Det finns ju en hel del att välja på. Men de flesta skriver väl även om böckerna som de inte gillar eller? Det kanske bara råkar vara så att vi bara läser bra böcker 🙂

Intressant diskussion det här. Jag instämmer med det "Hellre barfota än boklös" skriver. Vi bokbloggare har ju inte betalt för att kritiskt granska böckerna vi läser. Tycker man att det blir för mycket lovebombande så behöver man ju inte läsa den bloggen. Det finns ju en hel del att välja på. Men de flesta skriver väl även om böckerna som de inte gillar eller? Det kanske bara råkar vara så att vi bara läser bra böcker 🙂

PiaEn trovärdig kritik är både positiv och negativ, visst, så är det. Sött är inte sött utan lite salt, liksom. Men jag tycker att ni på Bokunge lyckas med att vara sådär skönt positiva i er grundattityd till barnlitteraturen utan att utesluta lite behövlig diss ibland. Jag som läsare uppskattar jättemycket att ni skriver personligt och entusiastiskt om böckerna. Ni behövs. Tidningsrecensionerna behövs.
Jag gillar att bli inspirerad. Ni inspirerar. Så snälla, jag vill att ni på Bokunge ska fortsätta i er stil. "Barnboksbloggarnas främsta signum är den oerhörda entusiasmen", skriver Andreas Palmaer i sin kolumn. Visst kan entusiasmen ha en baksida också, men lite baksida kan vi leva med, men utan entusiasm vore det hela för tråkigt.

PiaEn trovärdig kritik är både positiv och negativ, visst, så är det. Sött är inte sött utan lite salt, liksom. Men jag tycker att ni på Bokunge lyckas med att vara sådär skönt positiva i er grundattityd till barnlitteraturen utan att utesluta lite behövlig diss ibland. Jag som läsare uppskattar jättemycket att ni skriver personligt och entusiastiskt om böckerna. Ni behövs. Tidningsrecensionerna behövs.
Jag gillar att bli inspirerad. Ni inspirerar. Så snälla, jag vill att ni på Bokunge ska fortsätta i er stil. "Barnboksbloggarnas främsta signum är den oerhörda entusiasmen", skriver Andreas Palmaer i sin kolumn. Visst kan entusiasmen ha en baksida också, men lite baksida kan vi leva med, men utan entusiasm vore det hela för tråkigt.

FridJag tycker det är viktigt att visa barnen att allt inte är bra. Jag tror att det kan tyckas konstigt att vi vuxna vurmar för alla böcker. Senast var jag ute i en klass med treor. Jag tog med Katie Appells hemska bok som är hur krånglig som helst. Jag ville visa på en bok som har fått mycket beröm i media men som jag själv tycker är misslyckad. Jag kastade ut boken genom klassrumsdörren. Ett bra sätt att visa att all litteratur inte är bra.

Sedan är det förstås bättre att lägga sin tid och resurser på att föra fram den bra litteraturen än den dåliga.

FridJag tycker det är viktigt att visa barnen att allt inte är bra. Jag tror att det kan tyckas konstigt att vi vuxna vurmar för alla böcker. Senast var jag ute i en klass med treor. Jag tog med Katie Appells hemska bok som är hur krånglig som helst. Jag ville visa på en bok som har fått mycket beröm i media men som jag själv tycker är misslyckad. Jag kastade ut boken genom klassrumsdörren. Ett bra sätt att visa att all litteratur inte är bra.

Sedan är det förstås bättre att lägga sin tid och resurser på att föra fram den bra litteraturen än den dåliga.

Lämna en kommentar