När månen blev utbränd.

Joar Tiberg är kanske mest känd som poet. I sommar kommer han till exempel med en ny bok för vuxna på Bonniers. Men Tiberg gör också bilderböcker för barn tillsammans med andra. Nyligen skrev Lisa H om bilderboken Vårsång som är skriven av Tiberg och illustrerad av Anna Bengtsson. Och nu kommer bilderboken Månen blev rädd som är ett samarbete mellan Tiberg och illustratören Anna Höglund. Jag läste den och fick en släng av hjärtsnörp.

Månen tycker ingenting är värt längre. Han har ont i benen, han är rädd morgon som kväll och han drömmer mardrömmar mitt på blanka dagen.

“Barnen såg det där, när de la ner skedarna, när middagen var färdig, gick de fram till fönstret med sina pappor. Och de såg att månen var svag. Att det var något som fattades.”

Tom inombords går månen till sin vän solen och ber om råd. Och lite förvånande är det allt när den mäktiga solen säger att hon faktiskt inte vet vad det är som har hänt med månen. Däremot säger hon att hon har hört att något liknande har hänt med vissa stjärnor, att de helt plötsligt har blivit ledsna och inte har velat lysa mer. Det krävs ingen psykolog för att misstänka att månen helt enkelt är utbränd. Så fasligt är det. Och värre blir det för snart känner månen att han vill gråta men helt enkelt inte kan. Så han går tillbaka till solen och ber om hjälp. Denna gången kan solen faktiskt hjälpa honom lite. Hon berättar om en mörk plats dit man kan komma och få hjälp av stjärnorna att lära sig gråta. Så dit beger sig månen.

Jag får associationer till George Johansson och Anna-Clara Tidholms Vad tänker Knodden? och faktiskt också till den fina bilderboken Ibland regnar det.. av Mimmi Tollerup-Grkovic och Malin Anclair. Månen blev rädd är helt enkelt en fantastisk bok med helt magiska svepande illustrationer som verkligen förstärker allt det som månen känner och tänker. En bok att läsa högt och filosofera över tillsammans. Om och om igen.

Månen blev rädd ges ut av Raben och Sjögren och är skriven av Joar Tiberg och illustrerad av Anna Höglund. Vad tänker Knodden? ges ut av Natur och Kultur och är skriven av George Johansson och illustrerad av Anna-Clara Tidholm. Ibland regnar det.. ges ut av Opal och är skriven av Malin Anclair och illustrerad av Mimmi Tollerup-Grkovic.

 

Dela detta:

2 kommentarer, Lägg till din.

JonasoLäste boken idag och kan bara instämma ovan, ovanligt finstämd berättelse som tar upp det läkande i att gråta då det känns tomt och tråkigt. Man måste lysa med äkta glans, annars slocknar man till slut…mycket fin historia.

JonasoLäste boken idag och kan bara instämma ovan, ovanligt finstämd berättelse som tar upp det läkande i att gråta då det känns tomt och tråkigt. Man måste lysa med äkta glans, annars slocknar man till slut…mycket fin historia.

Lämna en kommentar