Kan själv!

Inför våren 2010 listade vi de böcker vars utgivning vi verkligen såg fram emot. Nu har ytterligare en av dem landat hemma hos mig och det är kanske den bästa bilderboken jag läst i år. Att jag gillar Emma Adbåges illustrationer är väl ingen hemlighet och jag tycker verkligen att det blir så bra när hon hittar på berättelserna också. Leni är ett sockerhjärta är en väldigt enkel historia. Kort sagt går den ut på att Leni själv vill bestämma om hon är vuxen eller ett litet barn. Ingen tant ska säga till henne att hon är ett sockerhjärta och ingen pappa ska berätta att hon är stor nog att städa. Det är härligt hur Leni får vara en liten kaxig unge med total tolkningsfrihet av vad som är vuxet (bygga torn av kaffekoppar på fiket? äta lök, senap och stark ost?). Tillsammans med illustrationerna blir det en riktig succé. Bilden av Leni som kör sin egen barnvagn fast hon är så kort att framhjulen svävar i luften, tanterna på fiket som tycker att Leni är så söt så de välter både kaffe och stolar, de mystiska benen som sticker fram under Lenis säng…  Sidorna är liksom sparsmakade samtidigt som de rymmer en massa detaljer som man kan försvinna i. Och till sist, till mig som vuxen: stringhyllan på väggen, snygga lampan ovanför bordet, röda och blå växter (som ju borde vara helt gröna). Jag skulle kunna flytta in i Lenis lägenhet direkt. Siri kan få hennes rum, det är helt ok att det är lite stökigt. Leni behöver inte alls städa.

Leni är ett sockerhjärta är skriven och illustrerad av Emma Adbåge. Den ges ut av Rabén&Sjögren. Bilden ovan är hämtad från Emma Adbåges hemsida.
Dela detta:

One comment, Lägg till din.

ireneoh ja, en fin bok 🙂

Lämna en kommentar