Små gyllene böcker

Känner ni igen de här böckerna? De gavs ut för första gången på 1940-talet eller 1950-talet, och omslagen är gjorda i hård kartong, med platta gyllene ryggar. Hela serien kallas “En liten gyllene bok”, och det fanns en hel drös av dem när det begav sig. Och nu! Nu satsar Bonnier Carlsen på att ge ut några av titlarna igen. I början av maj finns åtta av de gamla godbitarna att få tag på igen (förutom de på bilden finns också Sudd & Kludd och Brandkåren rycker ut), och jag förutspår en nostalgichock hos mången svensk i och med släppet.

Själv, däremot = inte så nostalgichockad. Inte så väldigt köpsugen heller faktiskt, vilket är oerhört underligt med tanke på att jag gillar nästan allt annat som är från 50-talet. (Kaffekoppar. Möbler. Mönster. Mina föräldrar. Sådana grejer.) Det finns liksom för mycket nya böcker för att jag ska gå igång helhjärtat på det här. Men fina är de ju! Det går inte att komma ifrån. Bara inte så… nödvändiga i min bokhylla?

De åtta titlarna i serien En liten gyllene bok ges ut av Bonnier Carlsen och släpps den 3 maj.
Dela detta:

Lämna en kommentar