Souvenirer.

En liten del av Bokunge har roat sig kungligt i New York i en månad. Nu börjar tiden rinna ut och det är dags att tänka Sverige och vardag igen. Som jag skrev tidigare har det varit oväntat svårt att hitta guldklimpar i bilderboksgyttret här. Jag har verkligen letat, frågat och botaniserat. Men jag antar att jag är van/borskämd med en viss typ av bilderböcker (som inte innehåller Paul Franks lilla apa eller Cheerios flingor) så det var faktiskt svårare än väntat. Men här kommer i alla fall några fina undantag.

Sow and Grow av Tina Davis. En helt ljuvlig bok som i mina ögon är så nära perfektion man kan komma. Innehållet kan bäst jämföras med den gamla fina boken Linnea planterar kärnor, frön och annat av Christina Björk och Lena Anderson. Tänk er den med en hel uppsjö gamla fina husmorsbilder från femtiotalet. Samma författare har även gjort See and Sew och Look and Cook men då börjar femtiotalets ideal märkas även i texten tyvärr.

Nästa bok är Not a Box av Antoinette Portis. En bok som jag tror kommer funka ypperligt för en halvtrotsig tvååring. En kanin leker med en låda och på varannan sida kommer kaninen på nåt nytt som den kan hitta på med lådan. Varje gång kaninen fantiserar att lådan är ett rymdskepp eller något annat fantastiskt frågar en vuxen röst plumpt “Vad gör du i lådan?” Varpå kaninen svarar: “Det är ingen låda! Det är ett rymdskepp.” Ja ni fattar. En enkel idé mycket fint utförd. Författarinnan och tillika illustratören har gjort två andra böcker som verkar minst lika inbjudande. Hör henne berätta om dem här.

Sen har vi den gamla klassikern This is New York av Miroslav Sasek (finns även “This is..” böcker om andra städer men den här är finast, tro mig! Kolla in Saseks webbsida så förstår ni lite vilken stil han kör på. Jag kan stirra på illustrationerna i den här boken i timmar, utan att överdriva.

Sista boken ut är den enda min son vet att uppskatta just nu. Det är den skojige illustratören Simms Tabacks bok Animals. Det är en pekbok men den liknar verkligen inte de pekböcker jag är van vid. Illustrationerna är helflummiga! Kolla in Tabacks sida. Webbsidan gör visserligen inte boken riktigt rättvisa men ni får nog allt en hum om hans charm.

Dela detta:

Lämna en kommentar