Mera vår till folket

 

Just nu har jag vår i sinne. Vi har flyttat och fått en yttepytteträdgård och det utnyttjar vi till max. Senaste veckan har vi klippt, klippt, klippt och rensat och bara älskat hela härligheten. I rabatterna blommar och knoppas det för fullt. Det doftar inget än och Siri är för liten för att förstå, men det känns ändå rätt att läsa Så doftar blomman just nu. Alla barn (och vuxna) som fascineras av att det ännu en gång kommer upp liv ur de vissna och torra jordhögarna får en förklaring till hur blomman kan växa och varför den luktar så gott. Vi får veta att blomman doftar för att locka till sig humlor som ska ta med sig av blommans frön. Men vi får också veta att blomman doftar när den blir maskangripen, då för att locka till sig insekter som äter maskarna. Det visste inte jag! Och så går året och blomman tappar bladen och vissnar. Det blir vinter och marken är vit. Men under snön ligger ett frö och väntar på att det ska bli vår.

Så doftar blomman är skriven av Karin Bergqvist och illustrerad av Gitte Spee. Den ges ut av Alfabeta förlag.

Dela detta:

Lämna en kommentar