ALMA 2010

Kitty Crowther

Kitty Crowther är linjens mästare, men också stämningens. Hon förvaltar, förvandlar och förnyar bilderboksberättandet. I hennes värld står dörren mellan fantasi och verklighet vidöppen. Tilltalet är varligt och personligt men verkningarna starka och i sin djupa inlevelse med dem som har det svårt visar hon på vägar där svaghet kan vändas till styrka. Humanism och medkänsla genomsyrar och binder samman hennes konstnärskap.

Fantastiskt kul att en bilderboksillustratör (och författare för den delen) kammar hem priset i år! Det är viktigt med bra litteratur för små barn och den litteraturen finns. Visst är det kul med taktila böcker och lättsmälta böcker, men det finns också författare och illustratörer som inte väjer för svåra och tunga ämnen, fastän de vänder sig till väldigt unga läsare. Och Kitty Crowther är en av dem. När en bilderbok lyckas föra samman en intressant berättelse med illustrationer som lyfter och för historien vidare – ja, då är det i sanning konst!

Här är Crowthers utgivning i svensk översättning:

Är det dags? (Alors?), Berghs, 2008

Ivo & Vera på bio (Poka & Mine, Au cinéma), Eriksson & Lindgren, 2007

Vakna Ivo! (Poka & Mine, Le réveil), Eriksson & Lindgren, 2005

Sov gott, lilla groda (Scritch scratch dip clapote), Eriksson & Lindgren, 2005

Ekorrens födelsedag (L’anniversaire de l’écureuil: et autres fêtes des animau), Författare: Toon Tellegen, Alfabeta, 2003

Min vän Jim (Mon ami Jim), Eriksson & Lindgren, 1998

Ingen jätteutgivning ännu, men det finns rätt mycket att ta av, så nu kanske det blir fler?

Foto: Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Läs mer om Kitty Crowthers utgivningar på ALMAS hemsida. Och läs här vad DN:s Lotta Olsson tycker. 

Dela detta:

Lämna en kommentar