Anna eller Jesper? Eller båda två?

I dessa babyboomdagar går man vilse i bibliotekets Dofa hyllor. Det finns så otroligt många människor som har en åsikt om hur man ska uppfostra sina barn. Två stycken som verkar vara särskilt tongivande är Anna Wahlgren och Jesper Juul. Anna Wahlgrens Barnaboken och Sova hela natten är både älskade och hatade. Jesper Juuls böcker har inte riktig hunnit bli hatade ännu men han är helt klart älskad av många för Ditt kompetenta barn och Nu ska vi äta. Nu undrar jag så klart vad ni därute tycker och tänker. Om ni inte helt sonika dissar den ena eller den andra, vad finns det för godbitar i dessa böcker? Berätta!

Dela detta:

7 kommentarer, Lägg till din.

Lisa H BokungeJag har bara läst Jesper Juul och jag gillar hans tankar! Anna Wahlgren har jag mest hört negativt om som gjort att jag inte velat läsa något av henne.

SusanneJag har mest läst Jesper o gillar det mesta men inte allt. Tror på att läsa flera olika författare o sen skapa ett eget sätt som passar den familj man lever i.

KJag har läst en hel del Jesper Juul, men får mest ont i magen när jag läser honom. Mycket, mycket läggs på redan skuldtyngda föräldraaxlar. Kanske handlar det om vem ens barn är och vilka man är som föräldrar/personer? Jag tycker mycket bättre om Bent Hougaard som problematiserar Jesper Juuls ibland lite väl idealistiska och ensidiga modeller/teorier. Det känns inte helt vettigt att göra någon till enda husgud i alla fall…

Lisa H BokungeJag håller såklart helt med er ovan om att man inte ska ha bara en husgud (om ens någon). Det vettigaste borde ju vara att helt lyssna på vad som känns rätt för en själv och inte läsa någon alls. Det är så svårt att låta bli bara.

SophMan kan ju faktiskt få många goda idéer av att läsa sådant man inte alls håller med om, och man kan bli uppmärksam på hur man själv beter sig och hanterar olika situationer, även om man inte håller med om de råd eller lösningar som presenteras i en bok. Vad gäller Anna Wahlgren finns det många områden där jag inte alls är överens med henne, men jag tycker ändå att Barnaboken är läsvärd – om inte annat så för att den innehåller väldigt fina beskrivningar av barn och deras beteende.

KarolinaDen största invändningen mot Anna Wahlgren är väl att hon har noll utbildning inom de områden hon skriver. Hon har nio barn och därför massor, massor av erfarenhet men kritikerna menar att det ändå inte är mycket att komma med.

KånkarongJag röstar istället på Helena Harrysson och "Våga Vara Vuxen"! 🙂

Lämna en kommentar