Poesi för barn

Från det nya förlaget Bladslottet (från Bladstaden) kommer boken Gå inte fel kamel. Det är en vacker bilderbok med färgrika illustrationer i collageteknik. Mycket konstnärligt utfört. Och bilderna får sällskap av en text som är närmre poesi än något annat. I en recension i Helsingborgs Dagblad framgår att Magdalena Cavallins Gå inte fel kamel först var tänkt som en pekbok, men att det i stället blev en poesibok för barn tillsammans med Mikael Cavallins verser. Texten och bilden fungerar bra tillsammans, det är fantasifullt och djupsinnigt på samma gång. Och kanske passar innehållet lika bra för en vuxen? Ta den här versen till exempel:

Vatten i puckel

och packning på ryggen,

vart vaggar din väg?

Gå inte fel, kamel.

Sanden är randig i Samarkand,

men rutig i Tanger.

Vart du än går

försvinner dina spår

i blåsten från igår.

Jag försökte i helgen läsa boken tillsammans med en tvååring, men upptäckte snabbt att versernas spel med orden krävde ganska mycket av mig som högläsare. Jag snubblade snabbt bort mig bland raderna och barnet försvann ur mitt knä till något mer spännande. Kanske var hon för liten? Eller texten kanske för svår i förhållande till vad som hände på bilden? Förmodligen passar boken ett äldre barns tålamod bättre. I versernas och bildernas djup finns nämligen mycket att prata om. Varför gråter lejonet som skrämde iväg publiken? Varför är man löjlig som tror på det omöjliga? Kommer pelikanen någonsin till horisonten? Och var försvinner kamelens spår i blåsten från igår? Ge Gå inte fel kamel flera chanser så lovar jag att boken växer i takt med att den blir läst.

Gå inte fel kamel är skriven av Magdalena Cavallin och illustrerad av Mikael Cavallin. Den ges ut av Bladslottet.

Dela detta:

One comment, Lägg till din.

HedvigVilken underbar bok! Så vackert språk och spännande bilder. Alldeles lagom svår för min sexåring. Hon funderade länge kring varje vers och har lärt sig flera av dem utantill.

Lämna en kommentar