Om du fick önska

En bok jag verkligen, verkligen gillar bland vårens böcker är bilderboken Önskedagen. Det är en rimmad berättelse om låtsaslek. Tänk om man kunde bli en annan, bara för en dag? Hur skulle livet se ut då? Barnen i den här berättelsen är sugna på att testa hur det är att vara olika djur.

“Jag skulle kunna bli en örn…

Nej, visst! En brun och bamsig …

BJÖRN!

Som lurar bakom närmsta hörn

– det skulle jag om jag blev björn

 

Och tänk att simma många mil

längs Nilen som en…

KROKODIL!

Med vässat smil och världsvan stil

– jag vore bra som krokodil.”

Det är Marc Boutavant som gjort bilderna (från Frankrike, mycket poppis där, men tämligen okänd här. Han gjorde Moki cyklar jorden runt för något år sedan, minns ni?), och jag gillar dem. Det är förmänskligade djur med stora huvuden, en färgprakt som är svår att stå emot, och roliga detaljer. Längst bak i boken finns dessutom en spegel, som sitter som en smäck som slutkläm. Vid det laget har barnen i boken testat i stort sett alla djur man kan komma på, och det är så fint, så fint att läsaren får möta sitt eget ansikte i spegelbilden till slut.

“Känns långa öron som jag tror?

Och hårig tass? Och att ha klor?

Och vassa tänder när jag ler?

En enda dag, men inte mer.

För annars, varje annan dag,

så vill jag bara vara…

JAG!”

Tänker att den här boken skulle kunna passa ganska många. Små barn för att det handlar om spännande djur och är festliga rim och tydliga färger. Större barn för att temat med låtsasleken och fantasin är lockande.

Önskedagen är skriven av Larua Leuck och illustrerad av Marc Boutavant. Den är översatt av Lotta Olsson och ges ut av Rabén & Sjögren.
Dela detta:

Lämna en kommentar