Lennart Hellsing ♥ Stig Lindberg

Jag är sen på det, jag vet, men jag måste ändå få skriva några rader om den fina boken Musikbussen. Boken kom ut 1948 första gången, och i nytryck 2006. Författaren Lennart Hellsing och formgivaren Stig Lindberg gjorde slag i saken och möttes i en bok. Och tro mig, det är faktiskt fråga om ett ovanligt lyckat möte. Boken handlar om en stor familj som bor tillsammans i Musikbussen Bravo. Familjen består av en mamma, en pappa och deras tio tvillingpar som alla spelar varsitt instrument. Över bokens vänstersidor får man berättat vilka instrument som vilket tvillingpar spelar, allt på rim och med bilder i färg. På bokens svartvita högersidor berättas en mer detaljerad historia om de yngsta tvillingarna Knips och Knops och alla deras upptåg. Det är en förvånansvärt modern text får jag säga, och den är härligt underhållande att läsa. Jag hör mig själv sitta och skrocka åt de sjövilda tvillingarna och föräldrarnas befriande låt-gå metod. Ett bra slut har boken också. Vilket är ytterligare ett plus för en bok som delvis är skriven på rim (verkar vara knepigt att åstadkomma i många fall).

Så mitt råd är: låna boken på ett bibliotek, läs högt och med inlevelse för en fyra- femåring som uppskattar rim och låt dig förföras av de underbara bilderna. Ren och skär njutning mina vänner!

Musikbussen är skriven av Lennart Hellsing och tecknad av Stig Lindberg. Boken ges ut av Rabén&Sjögren.
Dela detta:

One comment, Lägg till din.

Lisa H BokungeAlltså, omslaget är ju konst!

Lämna en kommentar