Missförstådd bok?

Innan jag öppnar Lotta Geffenblads bok Betty mitt i natten läser jag på baksidan och det står:

Betty flyttar hemifrån! Där har en skrikig bebis flyttat in och ingen kommer ihåg att fylla på Bettys matskålar. Men hur katten ska Betty fixa mat till sin kurrande lilla mage?

Det låter precis som läget hos oss. En katt som blev åsidosatt när bebisen kom. Så himla fiffigt att göra en bok om detta (tänker jag med fina, mysiga Aston i bakhuvudet) och sätter igång att läsa boken. Men ganska snart inser jag att boken inte alls handlar om nån katt som går och känner sig utanför på grund av nån skrikig bebis. Den handlar om katten Betty som seglar runt i en potta på Kattegatt där hon (i och för sig) försöker fånga nåt ätbart för att stilla sin kurrande mage. Genast blir jag irriterad för att man har bemödat sig med att sätta en helt överflödig baksidestext på boken. Lotta Geffenblad är en fantastisk illustratör det är det inget tvivel om. Jag älskar retrokänslan i hennes böcker och de trolska, lite dimmiga bilderna. Så jag läser boken en gång till. Men det händer inget nu heller. Kanske är det bara så att den här historien inte tilltalar mig? För enligt mitt tycke har Betty inte tillnärmelsevis samma karisma som varken Aston eller Prick&Fläck. Så nu undrar jag: var det bara mina förväntningar som förstörde eller var boken helt enkelt inte lika tilltalande som de tidigare?

Betty mitt i natten är skriven och illustrerad av Lotta Geffenblad och ges ut av Bonnier Carlsen.
Dela detta:

6 kommentarer, Lägg till din.

fridadet hände tyvärr inte så mycket i mig heller när jag läste betty. även om bilderna är lika läckra som vanligt.

MariaNej, jag håller med dig. Jag läste inte baksidestexten innan och förstod därför inte ett dugg av boken, och när jag sedan läste på baksidan så blev jag väldigt förvirrad, för det var ju inte alls det den handlade om . Eller?
Bilderna är fantastiska, men boken helt meningslös (enligt mig) rent textmässigt.
Jag blev besviken. Tyvärr.

Bokunge, EmelieTur att det inte bara var jag som tyckte så, vill helst inte dissa någons verk på alltför lösa grunder!

JohannaMen gud så skönt att läsa något som jag själv tänkte för en månad sedan då jag först läste den här boken. Det känns som att baksidestexten lagts till för att höja en fin bok med lite för skum handling. Jag blev faktiskt väldigt besviken för jag ville verkligen gilla Betty mitt i natten, för illustrationerna är helt underbara.

MariaJag såg inte heller någon koppling till bebis men min dotter upptäckte att det finns en sådan. Den hittar man bara på pärmens insida. I början av boken ser man en skrikig bebis och tomma matskålar. I slutet av boken sover bebisen, matskålarna är fyllda och två vuxna letar efter Betty.

Emelie, BokungeBarn är rena genierna! Nu ser jag också.. Tack för inlägget!

Lämna en kommentar