00-talet

00-talet! Som precis tagit slut. Vad hände då egentligen? Det gavs ut en flod av böcker och några av dem handlade om hur barn kommer till. Tre har jag läst: Håkan Bråkan och bebismysteriet, Familjeboken och Kråke i mammas mage. Det är svårt att se tendenser i ett årtionde på bara tre böcker. Och just de här böckerna är väldigt olika. Men kanske är något på väg att hända?


Kråke i mammas mage berättar på ett traditionellt sätt hur barn blir till. Det är mamma och pappa som träffas och blir kära, gifter sig och får barn. Inga snuskiga bilder, utan bara en liten illustration av ägget i livmodern omsvärmat av spermier. Historien förklarar tydligt och klart hur Kråke kom till och är uppbyggd som en bilderbok med början och slut. Det är som gjort för högläsning och diskussion. Möjligtvis är det lite för traditionellt och för mycket pastellfärger för min smak. Det är väldigt sött alltihop men liiiite för mycket helyllefamiljeidyll. Då är det mer fart i Håkan Bråkan och bebismysteriet. Historien utspelar sig på förskolan där barnen försöker komma underfund med varför fröken Camilla är så rund om magen. Har hon ätit för många bullar? Håkan får förklara för de andra barnen om hur snoppen ska in i snippan och hur ämnen med bebispartiklar blandas. Så trenden från 90-talet håller i sig: det är barnen som berättar. Och varför inte? Men också här blir det lite blygt (efter Filip frågar är allt för mesigt).

 

Familjeboken från Vombat förlag är helt annorlunda. Här försöker man visa på mångfalden kring familjebegreppet och hur barn kan komma till. Det är den första boken jag läser där man tar upp insemination som ett sätt att få barn, och dessutom i en ton som gör det lika självklart som det traditionella sättet. På sätt och vis liknar den här boken litteraturen från 70-talet med sin agenda att bryta normer och få med en större mångfald. Det är kejsarsnitt och vaginal förlossning, det är amning och bröstmjölkersättning och det är mamma, pappa barn eller mamma, mamma barn osv. I sin föresats att få med allting kan det bli lite förvirrat, det är liksom för mycket information och det blir svårt att få en överblick. Men boken behövs definitivt, för det finns redan barn på förskolan som kanske har två pappor och allt fler barn kommer att vara tillkomna genom insemination. Och jag tror inte att de barnen nöjer sig med bara Håkan Bråkan och bebismysteriet. Familjeboken kan vara den knuff övrig litteratur behöver för att bli mer alternativ och vidga sina gränser. Förhoppningsvis bjuder det kommande årtiondet på titlar som Kråkes moster åker till Danmark och blir inseminerad? (jag vet, dålig titel, men ni fattar poängen)

Familjeboken är skriven av Eddie Summanen och illustrerad av C. Kåberg, den gavs ut 2008 av Vombat förlag. Håkan Bråkan och bebimysteriet är skriven av Sören Olsson och Anders Jacobsson och illustrerad av Eva Lindén, den gavs ut 2004 av Rabén & Sjögren. Kråke i mammas mage är skriven av Marie Bosson Rydell illustrerad av Jessica Lindholm, den gavs ut 2002 av Gleerups utbildning.
Dela detta:

4 kommentarer, Lägg till din.

MiaHej! Bokunge har blivit en av mina favvo-sidor, jag är inne flera ggr i veckan! TACK 🙂

En annan riktigt lysande bok om hur barn blir till tycker jag är "Så blev jag till" av Katerina Janouch. En mysig och kärleksfull berättelse som även tar upp att man kan bli mamma och pappa även om man inte har en bebis i magen eller "ger bort sina frön", dvs genom adoption. Den tar också upp insemination på ett naturligt sätt. Bilderna i boken är ljuuuvliga, gjorda av samma eminenta tecknare som gjort illustrationerna i bilderböckerna om Ingrid. Det är mina barns favoritbok just nu (5 och 3,5 år gamla).

Lisa H, BokungeTack för tipset Mia! Den ska jag spana efter.

Läste det här och tänkte: "Visst har vi någon bok om provrörsbefruktning?" Och det hade vi. "Hur kom jag till?" av Märit Jonsson handlar om provrörsbefruktning och äggdonation. Lite överdidaktisk, men säkert bra högläsning för "familjeundervisning".

potskiloveFor en som mig der har forelsket sig i svenske billedbøger er dette en fantastisk side. Jeg har fornyligt selv skrevet om danske "bollebøger" og synes et indblik i den svenske ditto, er vanvittig spændende!

Tusind tak for indblikket.

Lämna en kommentar