Rita och berätta!

 Under juldagarna fick jag i mina händer två mycket trevliga böcker. Förvisso inte sprillans nya, så det är säkert många av er som känner till dem, men så bra att jag ändå måste tipsa om dem! I Ritsagor och Fler Ritsagor har Per Gustavsson sammanställt ett antal berättelser inspirerat av klassikern Kattsagan. Poängen med böckerna är inte att man ska läsa dem tillsammans med barnen utan att man som vuxen ska memorera dem för att sedan återberätta och rita dem för barnen. Ta till exempel Kattsagan: en gubbe och en gumma flyttar till ett hus (rita en ring), de blir osams och delar upp huset (rita ett lodrätt streck genom ringen), gumman bygger en skorsten och det gör gubben också (rita två spetsar på ringens ovansida) och så fortsätter historien tills man har ritat en katt. Mycket fascinerande! Och inte behöver man vara ett tecknaress eller ha ett strålande minne för att lyckas. Det är enkla historer och streckfigurer som gäller. Se exempel på illustratören Boel Werners hemsida.

I förordet till Ritsagor pratar Per Gustavsson framförallt om glädjen för både barn och vuxen i att berätta genom ritsagor. Det öppnar upp för ett fritt förhållningssätt till historien och man kan som berättare lägga till eller ta bort moment och sätta sin personliga stil på sagorna. Eller varför inte hitta på nya sagor med barnen? Och den här glädjen är såklart det viktigaste men det känns OCKSÅ som att det här sättet att berätta är väldigt utvecklande för barnets fantasi och språk. Tänk alla diskussioner som kan uppkomma kring vad som växer fram på pappret, och vad som ska hända i sagan! Helt klart en bonus (säger jag som inte bara är mamma, utan även bibliotekarie).

Ritsagor och Fler ritsagor är skrivna av Per Gustavsson och illustrerade av Boel Werner. De ges ut av Alfabeta förlag.
Dela detta:

Lämna en kommentar