Titta och peka på fantastiska bilder

De är inte nya, de här böckerna, men väl värda att tipsas om ändå. Sitter som en smäck för alla som älskar att titta på bilder och leta efter detaljer och finurligheter gång på gång. Böckerna är visserligen lite svåra att ålderskategorisera. Titel och den yttepyttiga textmängden på varje sida signalerar BEBIS lång väg, tycker jag, men egentligen tror jag böckerna passar mycket bättre för lite äldre barn. Tanken är hur som helst att bilderna ska få breda ut sig och ta ordentlig plats (och de tål de, för de är gjorda av Charlotte Ramel, Helena Willis, Anna-Clara Tidholm, Jakob Wegelius, Lotta Geffenblad, Emma Adbåge, Björn Bergenholtz och en hel del andra superproffs på ämnet). Till varje uppslag finns en liten text i stil med “På dagen är det liv och rörelse i staden. I det här kvarteret bor fem katter. Kan du hitta dem?” och så får läsaren (tittaren?) leta i bilderna. Ingen sammanhängande historia i text alltså, men böckerna räcker ändå i en evighet. Dels för att man kan ha kul med dem både som ganska liten knodd och som lite äldre barn, men också för att de fantastiska bilderna tål att tittas på igen och igen och igen. Mest överförjust är jag i Lotta Geffenblads uppslag i Titta och Peka – djur och natur, där sju små barn tampas med varsin bångstyrig dinosaurie i koppel. Så himla fint!

Titta och Peka finns med fyra olika teman. Ute & Inne, Lek & Skoj, Fordon & Farkoster och Djur & Natur. De är gjorda av en mängd olika illkustratörer och ges ut av Bonnier Carlsen.
Dela detta:

2 kommentarer, Lägg till din.

MelissaJag har följt er blogg från början. Får jag önska mig något? Om jag tittar på vilka böcker ni skriver om så är det Bonnier Carlsen och Rabén & Sjögren. Kanske ibland en Kabusa också. De stora förlagen får tillräckligt med reklam ändå. De kan få in sina böcker i de stora kedjorna. Varför skriver ni inte om de små förlagens böcker också. Ni är trots allt två bibliotekarier och har tillgång till flera böcker än så.

Melissa, vi försöker! Vår tanke är att vi ska skriva och tipsa om bra barnböcker, oavsett vilket förlag de kommer ifrån. Sedan starten har vi skrivit om böcker både från Rabén, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur, Alfabeta, Kabusa, Vombat, Röd fågel, Opal, PQR Kultur, Kakao förlag och flera till. Jag håller med om att det blivit övervikt åt de stora förlagen, men det är ju inte heller så konstigt, tycker jag, med tanke på att de ger ut många fler böcker än de små. Vi ratar inte böcker på grund av förlag – oavsett om förlaget är stort (och inte "behöver" reklamen) eller om förlaget är litet (och ger ut smalare titlar med mindre kända upphovsmän). Men med det sagt – vi kan så klart bli ännu bättre på att hålla utkik efter lite ovanliga böcker och tipsa om dem när vi väl hittat dem. Tack för önskningen, vi ska försöka!

Lämna en kommentar