Vilken är din bästa julbok?

Hörni, hörni, nu är det snart jul på riktigt! Emedan jag råkar vara en juljunkie av rang vet jag knappt vilket ben jag ska stå på. Jag har (för att fira, liksom) frossat i barnboksjulskildringar den senaste veckan, och försökt kora en favorit. Det finns ju en hel del att välja mellan, menar jag. Ett axplock av mina kandidater: Mamma Mu och Kråkans jul, Pettson får julbesök, Tomtemaskinen, Sagan om mössens julafton, Jul i Bullerbyn, Babar och jultomten och typ tusen till.

Min absoluta favorit, kom jag fram till, är Visst kan Lotta nästan allting, av Astrid Lindgren. Triumfen när Lotta kommer hem och har fixat julgranen som ingen annan i familjen lyckats få tag på är liksom oslagbar. När storbror Jonas tittar på sin lillasyster och bara: Det är ju sant, Lotta. Du kan faktiskt allting! – då vill man bara fånle lyckligt genom hela julhelgen.

Vilka är era julfavoriter i barnboksdjungeln? Kommentera så fixar vi en omröstning med era kandidater och korar bästa barnjulboken!

Dela detta:

7 kommentarer, Lägg till din.

MelissaMin favorit är Jag är inte Tomten! av Jonathan Allen.
http://www.biblioteket.stockholm.se/default.asp?id=8227&extras=326174%2FID

StinaDen jag har läst absolut mest är nog Titta Madicken, det snöar. Fast om den är bäst är en annan fråga. 🙂

Ett riktigt riktigt svårt val, men till slut bestämde jag mig ändå för Pettson får julbesök.

MifflanÅh, min absoluta favorit är en riktig klassiker "Lille Viggs äventyr på julafton" av Viktor Rydberg med bilder av Harald Wiberg. Vi har läst den varje julafton sedan 1980.

LottaÅh, då måste jag säga: Pettson får julbesök! Så mysig bok, med underbara bilder..

NilsDet fanns en bok som jag älskade när jag var liten som jag inte kan hitta längre. Jag tror den hätte något i stil med Juletid i vinterskogen, den handlade om en björnunge (tror jag) som leker istället för att äta ordentligt under sommaren/hösten och därför vaknar under vintern av svält. En jakt börjar på honung åt den lille och hela skogen hjälps åt, slutligen får ungen honung av tomtarna som får över vid julbaket (tror jag) fin story och mysiga bilder. Någon som vet vilken jag menar och vilken det är?

Nilshette ska det ju givetvis vara

Lämna en kommentar