Magisk högläsning

Har de senaste dagarna tänkt mycket på högläsning i allmänhet, och på en glaskanin som heter Edward i synnerhet. Jobbar till vardags på Barnens Bokklubb, som i höstas utlyste en högläsningstävling bland Sveriges skolklasser. Tanken var att klasserna skulle läsa högt, och sedan skapa ett kreativt tävlingsbidrag utifrån läsupplevelsen. Nu är tävlingen avslutad, och bidragen väller in på kontoret. Och många, många är de klasser som valt att arbeta kring Kate DiCamillos Edward Tulanes fantastiska resa. Så klart! Det skulle jag också ha gjort om jag var en skolklass.

Sagan om Edward, glaskaninen som har svårt att förstå sig på det här med kärlek och stora känslor, är en sådan där berättelse som jag fortfarande får gåshud (no kidding!) av så fort jag tänker på den. Trots att han är rätt dryg i början, den där Edward. Han älskas högt och innerligt av flickan Abilene, men sitter mest och är bortskämd i sina sidenkostymer och känner sig blasé. Men så råkar han en dag trilla över bord från en båt, hamnar i havet, och hans livs resa börjar. Som läsare får man följa honom under många år, och ser hur han möter nya människor, färdas till nya platser, får nytt namn, ny insikt och sakta men säkert förstår hur det är att känna glädje, rädsla, sorg och hopplöshet. Att känna över huvud taget, faktiskt.  

Min mamma läraren, som jag tvingade läsa den här boken högt i sin lågstadieklass, ringde upp mig och nästan lipade när läsningen var över.

“Du skulle sett dem!” sa hon. “Varenda elev satt helt blickstilla och stirrade på mig som besatta under läsningen. När jag kom till sista sidan var det knäpptyst i salen. Och jag fick svälja och svälja och svälja för att lyckas läsa den sista meningen utan att börja gråta, och när jag slog ihop boken började alla APPLÅDERA! Vi ÄLSKAR den här boken. Förstår du?”

Och det är ju verkligen det jag gör. Jag sitter på kontoret och tittar på alla tävlingsbidrag om den här boken och känner i det närmsta för att applådera lite själv. Letar du någonsin efter en riktigt spännande och känslodrypande berättelse (på det där gamla hederliga sättet) att läsa högt för någon mellan 6 och 10 år – ta den här. Gör det bara. Okej? 

Edward Tulanes fantastiska resa är skriven av Kate DiCamillo, och översatt av Ulla Rosén. Den ges ut av Kabusa Böcker. Om du vill veta mer om högläsningstävlingen kan du läsa här eller se filmklipp på några av bidragen här.
Dela detta:

4 kommentarer, Lägg till din.

MelissaEdward Tulanes resa är en av mina favoriter. För mig handlar den om själen. Man hittar extramaterial till boken på Kabusas hemsida.

Melissa från Göteborg

StinaDen där boken är HELT fantastiskt. Jag har läst den två gånger och gråtit floder varenda gång.
Och från att bara ha hängt med gymnasiekids i 1,5 år verkar det som att jag oundvikligen kommer få hänga med yngre kids en del också framöver. Så nu börjar jag RSS-prenumerera på den här bloggen (också). 🙂

LinaJag har nyss läst Trollkarlens elefant av samma författare, och var alldeles trollbunden och uppslukad av den under tiden jag läste…!! En fantastiskt vacker och magisk saga, som man bara måste älska! Jag gör det i alla fall. Så nu ska jag slänga mig över Edward Tulane! 🙂

MariaJag läser Trollkarlens elefant av henne högt för min åttaåring. Det är magiskt!

Lämna en kommentar