Kärlek och vänskap åt alla

Nio antologier och en fylla-i-bok finns det nu i Barnkammarserien, och frågan är om inte den allra senaste –  Den rosa Barnkammarboken – är den finaste hittills. Jag måste i alla fall svälja våldsamt för att få bort finhetsklumpen i halsen upprepade gånger när jag bläddrar igenom den.

Temat för texterna, bilderna, sångerna och dikterna i boken är kärlek och vänskap. En liten kille älskar sin sandlådekompis Manne (och Mannes hink, och hans geggamojja, och hans trasiga pinne, och allt annat som Manne rör vid). Någon älskar sin morfar, en annan gillar en hund. En dikt handlar om kärleken till sin familj, en annan om kärleken till sina kompisar. Någon känner intensiv hatkärlek till den dumma kusinen Augustin, en annan tycker verkligen att låtsaskompisen Joel är bäst i världen.

En sådan här samling skulle ju kunna ha blivit kletig och sentimental, men det har ju verkligen inte blivit det här, det har ju bara blivit fint. Och väldigt roligt! (Pernilla Stalfelts bidrag om två förälskade pelargoner är kanske allra roligast. Eller kanske Sarah Shepards bild av en fluga som ger en annan fluga en hög med bajs i kärleksgåva.) Men det bästa är ändå att varenda bidrag tar alla de här känslorna på fullaste allvar, oavsett om det handlar om att sakna sitt älskade gosedjur eller att tycka att morfar Alfred är den sötaste som finns fast han är full med rynkor och arg som ett bi.

Jag blir ta mig tusan nästan lite kär själv, bara av att bläddra i den här boken. I den, i alla illustratörer och författare som varit med och gjort den, och i resten av världen. Så sjukt fin, va!

Den rosa barnkammarboken ges ut av Bonnier Carlsen.
Dela detta:

4 kommentarer, Lägg till din.

EmelieÅh, "finhetsklump"… Äntligen ett namn på den där gråtkänslan som bara jag får när jag läser barnböcker!

EmelieÅh, "finhetsklump"… Äntligen ett namn på den där gråtkänslan som bara jag får när jag läser barnböcker!

ejättebra! har bläddrat mig igenom den, jättefin!

ejättebra! har bläddrat mig igenom den, jättefin!

Lämna en kommentar