Per Gustavsson

Per Gustavssons böcker om den driftiga prinsessan som tacklas hårdast i hockeyrinken har blivit favoriter hos många de senaste åren. Nu får prinsessan sällskap av en prins i rosa brallor i den nya bilderboken När prinsar fångar drakar.

Hej Per! Det är mycket rosa i både prinsboken och i prinsessböckerna. Är det din favoritfärg?
– Alla färger är mina favoritfärger! Förr hade jag svårt för mörkgrönt men jag har försonats även med den färgen nu.

Hur kommer det sig att du skrivit en prinsbok?
– Dels har det funnits ett behov. Många har mailat mej och undrat om jag inte kunde skriva en prinsbok. Sen kändes det som en utmaning. Det är ganska effektivt att vända på könsrollerna och att göra en söt tjej tuff och framåt. Om prinsessan är tuff och slagkraftig skulle då en historia om en prins vara tvärtom? Jag märkte ganska tidigt att det blev en hel del bekymmer med det där. Därför har det  tagit ganska lång tid. Historien har ändrat riktning flera gånger.

Vad är roligast under skrivprocessen?
– Det är roligast när alla bitarna börjar falla på plats och det blir en historia.

Svårast då?
– Att hitta alla bitarna när historien inte vill falla på plats.

Varför fick prinsessan vara med i prinsboken också? Syns inte hon tillräckligt i sina egna böcker?
– Jag ville att prinsen skulle ha en tjejkompis. Bara det att ta hjälp av någon från det andra könet verkar vara provocerande för många barn (och vuxna!). Både killar och tjejer. Därför ville jag visa ett sånt samarbete och vem vore naturligare att samarbeta med än en prinsessa? Sen tyckte jag att det var festligt att dom kunde börja dyka upp i varandras böcker. Till slut vet man inte om man köper en prinsessbok med en prins i eller en prinsbok med en prinsessa i…

Kommer det att komma fler titlar om prinsen?

– Ja det finns planer på två nya böcker. En prins och en prinsessbok.

Läs vad vi skrivit om När prinsar fångar drakar här.
Dela detta:

Lämna en kommentar