Bokstavsböcker var det här!

För några år sedan förälskade jag mig i ett gammal påslakanset för barn från IKEA. Det är ett tjusigt sådant med bokstäver i glada färger på. Sissi Edholm och Lisa Ullenius som har gjort boken ABCD – en bok om alfabetet måste ligga bakom den där designen. I ABCD – en bok om alfabetet är det helt klart formen som dominerar. Jag faller som en fura för de små tuschtecknade figurerna som illustrerar texten till varje bokstav. Min bokstav E till exempel: “E är elegant. E gillar att ha fina kläder på sig.” Jag skulle lätt vilja traggla det här fram och tillbaka för att lära mig alfabetet!

Gösta Hjalmar Dunderlund är en ensam, gammal man, nöjd med tillvaron fram till den dag då han träffar flickan Frida som utmanar hans förställningar om bokstäver. Vilken är din bästa bokstav? frågar hon och Dunderlunds värld sätts i gungning. Han skyndar sig att ringa sin syster och fråga om hon har en favoritbokstav? Klart hon har. Alltså är det bara han som inte har någon. Dunderlund börjar klippa bokstäver ur tidningar och smaka på de ord han känner för att så småningom kunna närma sig den bokstav som är hans. Dunderlunds bästa bokstav är nog den finaste bok om bokstäver jag har läst! Den uppmanar till ett vardagsfilosoferande helt utan pekpinnar som man inte ser ofta i barnböcker.  Åsa Lind är en fena på att få barn att tänka till, det har vi sett tidigare i böckerna om Sandvargen. Och tillsammans med Sara Lundbergs helt otroliga bilder blir det mästerligt.

Lotta Olsson och Maria Jönsson står bakom boken Prata persilja som kom för tio år sedan. I höst kom en fristående uppföljare, Zucchini till en Tax som även den handlar om flickan Ella och katten. Tillsammans beger de sig till bokstavslandet för att få veta mer om bokstäverna.  Zucchini till en Tax är skriven på vers och titeln syftar på hur listigt Ella lyckas få in två av alfabetets knepigaste bokstäver i en enda mening. Men trots att det kryllar av vackra meningar och smarta rim så har jag otroligt svårt att ta till mig texten. Jag får läsa om flera gånger och jag hänger upp mig på att bokstäverna presenteras huller om buller. Det gör det så svårt att komma i stämning.

Kanske är det orättvist att ens jämföra de tre böckerna med tanke på att de är så olika. Men jag tror ändå att det kan säga något om på vilket sätt de är olika. Håller man på att lära sig alfabetet och vill ha en sprakande alfabetsbok som presenterar bokstäverna rakt uppochner så välj ABCD- en bok om alfabetet. Kan man redan alfabetet bra och vill ha en bokstavsresa – välj Zucchini till en Tax. Vill man ha en filosofisk, finstämd bok om kärleken till bokstäverna oavsett om man är alfabetsrookie eller inte – välj Dunderlunds bästa bokstav.

ABCD- en bok om alfabetet är skriven och illustrerad av Sissi Edholm och Lisa Ullenius, den ges ut av Kakao förlag. Dunderlunds bästa bokstav är skriven av Åsa Lind och illustrerad av Sara Lundberg, den ges ut av PQR-Kultur. Zucchini till en Tax är skriven av Lotta Olsson och illustrerad av Maria Jönsson och ges ut av Bonnier Carlsén.
Dela detta:

2 kommentarer, Lägg till din.

EmelieJag har inte läst de andra, men jag gillade skarpt just det faktum att Lotta Olsson gick ifrån den gängse formen med bokstäverna i alfabetisk ordning.

Bokunge, EmelieSmaken är olika, men som jag skriver tror jag att den passar lite äldre barn (vem vet jag kanske identifierar mig ovanligt mycket med de yngre?). Den kräver ju trots allt att man har tragglat alfabetet en del innan.

Lämna en kommentar