Så gör prinsar

Per Gustavssons böcker om den driftiga prinsessan som tacklas hårdast i hockeyrinken (Så gör prinsessor, När prinsessor fyller år, När prinsessor tar semester och När prinsessor vaknar om natten) har precis fått sällskap av en prins i rosarandiga brallor. Första boken (jag gissar att det kommer fler) heter När prinsar fångar drakar, och jag tycker nog det lutar åt succé, faktiskt.

Det börjar med ett krasst konstaterande: Varje prins behöver en drake. Dels för att man kan känna sig trygg med en drake i borgen, men också för att de kan hålla slottet varmt med sin eld och för att de är bra på att göra konster. Plus att man helst vill undvika att behöva skämmas när det är dags för tornering och drakuppvisning. “Har man ingen drake står man där. Pinsamt.” Därför måste prinsar då och då ge sig ut på drakjakt. Och när de gör det kan det hända att det blir väldigt spännande (en del drakar är oerhört listiga) och lite farligt. Trots att prinsen tagit hjälp av en ganska bekant prinsessa, som är känd för att vara ganska äventyrslysten och påhittig av sig…

Per Gustavssons prins har inte bara rosarandiga brallor på sig. Han stryker sina egna kläder, är proffs på att laga spagetti, och har prydligt kammad snedlugg också. Men icke desto mindre bangar han aldrig för äventyr och farligheter, och han är listig som få när det väl kommer till kritan. Jag gillar det. Inte bara för att det är skönt med lite nyanserade könsroller i prins- och prinsessvärlden, utan för att det är lagom spännande och väldigt roligt också. Speciellt måste man ju faktiskt älska scenen där prinsen och prinsessan råkat hamna som fångar hos drakarna och måste stå för underhållningen genom att sjunga schlagers för drakpubliken…

När prinsar fångar drakar är skriven och illustrerad av Per Gustavsson, och ges ut av Natur & Kultur.
Dela detta:

2 kommentarer, Lägg till din.

Hej!
Jag har en fundering om barn och läsning, kika gärna in och kommentera i min blogg:

http://lillabokhyllan.wordpress.com/2009/11/15/att-uppmuntra-lasning/

KerstinJag kan bara instämma att När prinsar fångar drakar är en succé! Det är inte lätt att balansera mellan könsrollerna men jag tycker att Gustavssons böcker fixar det med bravur och receptet heter humor. Det är liksom självklart att prinsen och prinsessan löser äventyret på lika villkor utan att det känns tillrättalagt. Kul!

Lämna en kommentar