För eller mot?

 

Jag är nog ovanligt sen i det mesta, eller så var jag bara vansinningt ointresserad innan jag fick barn, men jag har precis fattat att man kan få en bok med sig när man handlar happy meal på Mackan. Och ganska bra böcker på köpet, det är ju ändå kända författare som är med i samarbetet. Och det är ju bra…. eller? Det är ju väldigt bra tänkt att de som går till mackan får med sig en bok istället för random plastleksak. Det måste ju gynna läsningen generellt. Men ändå, jag kan inte låta bli att få en dålig känsla av hela grejen. Mackan gör ju inte det här för läsningen direkt, det fattar väl alla. De vill ju bara sälja burgare. Och uppenbarligen är det fler som inte ställer sig direkt positiva, till exempel Pija Lindenbaum valde att inte hoppa på projektet med argumentet “Visst är det väl bättre att barn får en bok än en plastleksak, men jag vill ändå inte hjälpa McDonald’s och få dem att framstå som kulturbärare.”

Jättesvårt att ta ställning tycker jag! Men jag är nog mest mot, tror jag. Vad säger ni? Skriv och kommentera! Och jag vet att det inte är något nytt under solen, men strunt i det.

Dela detta:

4 kommentarer, Lägg till din.

Jag är nog också mest emot. Säger som Pija. Dessutom är jag rätt så emot både McDonalds och konceptet med att få en grej med maten. Jag vill liksom inte att mina ungar skall börja gasta så fort vi går förbi ett stort M. Så de få gånger vi äter på McDonalds köper vi bara burgare till barnen. Och stora pommes som vi alla delar.

PetraJag är tok-för! Jag tycker det är kanon att böcker och uppmuntran till ökat läsande sprids så mycket som det bara går och särskilt kanske till målgrupper som inte annars läser.

Tycker det är toppen med böcker som alternativ till de leksaker som brukar finnas i Happy Mealen!

EdwinHåller med Jonaso helt, jag tycker att det är värsta formen av hyckleri när det är bevisat att skräpmaten de säljer är uppenbart ohälsosam. Jag tycker hela Mcdonalds affärsidé är väldigt motbjudande när den till stor del riktar in sig på det Äppelträdet skriver, barns oförmåga att kontrollera instinkten. Att det Stora M:et står för något positivt och belönande, därför de lägger ned så otroligt mycket pengar i barn därför att barn innebär föräldrar + syskon = mer kunder.

Hur ofta skriker småbarn så frustrerat när de åker förbi en korvkiosk?

Intressant frågeställning 🙂

//Edwin

LenaHemskt svår fråga. Vi äter jufaktiskt nästan aldrig på Mc Donalds, bl a eftersom hela familjen är vegetarianer – men jag skull ändå ha svårt att säga nej, om jag fick frågan att ha någon av mina böcker på Mc Donalds. Som strävande och okänd barnboksförfattare behöver man all backning man kan få. Och samtidigt som det är bra om barn får böcker i stället för skräpleksaker – så skulle det nog kännas lite som att jag sålt min själ till djävulen …

Lämna en kommentar