För eller mot?

 

Jag är nog ovanligt sen i det mesta, eller så var jag bara vansinningt ointresserad innan jag fick barn, men jag har precis fattat att man kan få en bok med sig när man handlar happy meal på Mackan. Och ganska bra böcker på köpet, det är ju ändå kända författare som är med i samarbetet. Och det är ju bra…. eller? Det är ju väldigt bra tänkt att de som går till mackan får med sig en bok istället för random plastleksak. Det måste ju gynna läsningen generellt. Men ändå, jag kan inte låta bli att få en dålig känsla av hela grejen. Mackan gör ju inte det här för läsningen direkt, det fattar väl alla. De vill ju bara sälja burgare. Och uppenbarligen är det fler som inte ställer sig direkt positiva, till exempel Pija Lindenbaum valde att inte hoppa på projektet med argumentet “Visst är det väl bättre att barn får en bok än en plastleksak, men jag vill ändå inte hjälpa McDonald’s och få dem att framstå som kulturbärare.”

Jättesvårt att ta ställning tycker jag! Men jag är nog mest mot, tror jag. Vad säger ni? Skriv och kommentera! Och jag vet att det inte är något nytt under solen, men strunt i det.

Dela detta:

2 kommentarer, Lägg till din.

JonasoAllt går att sälja med mördande reklam. Är inte detta vad den moderna kapitalismen kallar – kulturkapital. Kulturen och kapitalet hand i hand. Dålig mat ger ofta fetma, i längden sockersjuka som förstör våra blodkärl. Ironiskt nog (vad gäller denna reklamhistoria) märks detta ofta tidigt i kärlen i ögonen med resultatet att synen blir sämre. Var det inte böcker som kunderna fick mellan hamburgerbröden? Kanske skulle det funka ändå bättre med ljudböcker :)…

ylletJag tycker det är bra med böcker i Happy Meal. Vi käkar inte på McD så värst ofta men när vi väl gör det får barnen Happy Meal för att det är en mysig grej. Och de skriker inte om när vi går förbi en McD. Möjligen kan treåringen säga att hon är sugen på det men säger vi att jahapp, men idag ska vi äta det här och det här så funkar det. Det finns ju boxar på både Sibylla och Max (förmodligen även i någon form på BK också?) och där är det ju också leksaker med. Men en del föräldrar köper ju väldigt sällan böcker till sina barn och om de då kan få en bok i ett Happy Meal så är det väl bara bra resonerar jag. Mera böcker åt barnen. Sen att jag egentligen önskar att jag lite creddigt kunde säga "åh men vi äter inte på McD öht för det är ett multinationellt företag som inte gör ett rätt i princip" kan vi ju prata tystare om.. 🙂

Lämna en kommentar