Om det här med mat

Upptäckte häromdagen att jag samlat på mig inte mindre än tre olika böcker om mat för barn, och tänkte: 1. Rätt onödigt gjort av mig och 2. Fast då kan man ju göra en jämförelse, och det är ju kul! Så, håll i hatten – här kommer den!

Matlust är den mest heltäckande boken av de tre. På de 250 sidorna hinner författaren avhandla en hel del – här finns kapitel om amning, om smakens utveckling, om att laga egen barnmat, om allergier, om  runda barn, om matmyter och om näringslära. Det finns recept också – men tonvikten i den här boken ligger på faktadelen. Med jämna mellanrum finns också inslag av “röster från verkligheten” eller vad man nu ska kalla dem – föräldrar som berättar i korta stycken hur det ser ut kring matsituationen i deras hem. Boken riktar sig till föräldrar med barn i åldern 0-6 år, och den känns ambitiös, vettig och väldigt späckad med information. Om man letar efter en heltäckande faktabaserad bok om mat för barn känns den här som det bästa alternativet.

Mat för barn och deras föräldrar är också ambitiös och vettig, och dessutom praktisk på ett ganska roligt sätt. Faktadelen är mycket kortare än den i Matlust, istället har man lagt vikten vid recept och guider som ska ge inspiration i köket. Här finns till exempel ett schema med råvaror ordnade i tre staplar, där tanken är att man ska plocka en råvara från varje stapel och på så sätt få ihop nya näringsriktiga kombinationer till middagen. Jag gillar den mycket för att den är förhållandevis fri från pekpinnar – här står inte saker i stil med UNDVIK SALTET ELLER DÖ! eller SPÄDBARN SKA AMMAS!, tonen här är mer förlåtande och lockar till egna experiment snarare än att tala om exakt hur man ska göra. Av de här tre böckerna tycker jag den här är den mest inspirerande (och minst irriterande). 

Smakstart i sin tur är, till skillnad från de andra två, mer lustläsning än något man läser för att hämta information. Den bygger mycket på intervjuer, dels med experter, men främst med vanliga familjer. I “Hemma hos”-texter får man möta olika familjer och läsa om hur de tänker kring maten. Dessutom finns en “dagbok” som återkommande inslag, där en mamma skriver om sin sons utveckling från första smakportionen fram till första förskolemåltiden. Smakstart är väldigt trevlig och snygg – men i jämförelse med de andra två känns den mer som ett tidsfördriv än en bok man har speciellt mycket nytta av.  

Och förresten! Om man (som jag) råkar vara extra mycket på jakt efter fakta om vegetarisk kost för små barn – då är Matlust det bästa valet. Men ingen av böckerna är egentligen så väldigt bra i det avseendet, det finns några pliktskyldiga sidor bara, och så är resten kött, kött, kött. Alltså: Sitter ni inne på tips om böcker där det finns bra info om vegomat för barn – kommentera por favor!

Matlust är skriven av Mia Coull i samarbete med barndietisten Sara Ask, och ges ut av Prisma. Mat för barn och deras föräldrar är skriven av Latifa Lindberg, och ges ut av Prisma. Smakstart är skriven av Lena Jordebo och Karin Alfredsson, och ges ut av Alfabeta.
Dela detta:

5 kommentarer, Lägg till din.

Antroposoferna ger småbarn i princip bara vegetarisk mat. Vänd dig dit. Det finns t.ex. en bok som heter Vegetarisk barnmat – från bröst till bord. Jag tror du kan hitta den här bland annat: http://www.barnmatsbutiken.se/. Jag har inte läst den själv.

Om du väljer en Waldorfförskola till sonen serveras han dessutom underbar vegetarisk mat varje dag.

Oj, skrev visst min adress fel. Dumt om någon får för sig att titta in med frågor.

Bokunge, EmelieJo, boken Grön barnmat ska vara bra innehållsmässigt har jag hört av vegankompisar. Sen är det någon som tycker något om Första och andra mosboken av Johanna Westman? Något? Onödiga!? Bra? Roliga?!

Ska absolut kolla upp den där vegoboken, äppelträdet! Grön barnmat har jag redan. Den ÄR bra till innehållet, men man blir ju deprimerad av hur den ser ut… Och mosböckerna! Tanken är ju att bebisen får en pekbok och ska kunna peka på vad han/hon är sugen på till middag. Typ broccoli eller en skitsöt kalv, och så får föräldrarna en bok med recept i. Det fungerar inte så klart. Men båda böckerna är väldigt snygga och innehåller bra recept på mos, så jag faller liksom ändå för dem. Fast ärligt – hur svårt är det att göra mos egentligen? Behöver man ens recept?

Lämna en kommentar