Allting har en orsak.

På årets Bokmässa gick Jan Lööf och fick Seriefrämjandets specialpris Unghunden för främjande av barn- och ungdomsserier i Sverige. Jan Lööf är som de flesta vet en mycket populär illustratör och författare. Han står också bakom dockfilmsserien Skrotnisse och hans vänner och  har illustrerat Carl Johan De Geers Örnis bilar.

Personligen är jag inte alls förtjust. Har aldrig varit. Men jag har länge undrat vad det är som gör Jan Lööfs böcker så populära. För i mina ögon är det, trots detaljrikedomen, mest dämpade färger och figurer som ser ut som de förstelnade djuren i Narnia. Konstant sordin på stämningen liksom.

Jan Lööf har några gånger fått på nöten för att han uteslutande gestaltar pojkar, män och karlar i sina böcker. Det har jag också undrat över. För är det en kvinna/flicka med i berättelsen så nog farao är hon mamma till någon eller så tittar hon på en karl eller vinkar till en karl.  Jan Lööf har en förklaring till det hela. För när han fick frågan om varför det han gör är så uteslutande manligt sägs han ha svarat: “Därför att jag var pojke när jag var liten.”

Att jag inte tänkte på det alltså!

Ps. Så är det inte i Matildas katter (från 2008) kanske ni tänker. Och det har ni rätt i! Huvudpersonen är helt klart en hon. Men katterna är han. Och vem är det som är så bra på att ta hand om de sjukt krävande djuren? Inte är det Skrotnisse, inte! D.s

Matildas katter är skriven och illustrerad av Jan Lööf. Den ges ut av Bonnier Carlsen.
Dela detta:

One comment, Lägg till din.

LinaMin lillebror älskade Skrotnisse på tv och min systers pojke älskar Örnis men jag har inte fastnat för Lööfs böcker. Kan ju bero på att man inte känner igen sig helt i mannens värld.

Lämna en kommentar